Juni 2018

RAZUMIJEVANJEM PREMA ZDRAVIJEM ISHODU
PEDAGOZI ZA ŠKOLSKE KOLEKTIVE 10 OSNOVNIH ŠKOLA U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU REALIZOVALI EDUKACIJE IZ OBLASTI POREMEĆAJA PONAŠANJA I EMOCIJA KOD DJECE I ADOLESCENATA


Nakon uspješno realizovanih seminara pod nazivom "Poremećaji ponašanja i emocija kod djece i adolescenata" namijenjenih pedagozima i psiholozima iz deset osnovnih partnerskih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, u okviru projekta "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje", u periodu od aprila do maja 2018. godine, realizovano je 10 edukacija u svim partnerskim školama na pomenutu temu u periodu od sredine maja do sredine juna 2018. godine. Učesnici su bili nastavnici razredne i predmetne nastave, dok su edukacije moderirale pedagogice ovih škola koje su zajedničkim trudom i radom doprinijele kvalitetnijoj edukaciji svojim školskim kolegama i kolegicama. Svakoj edukaciji su prisustvovale i predstavnice Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo Mostar, kao i predstavnica Dječijeg i Porodičnog sela SOS. Edukacija o poremećajima ponašanja i emocija kod djece i adolescenata ima za cilj informirati i osnažiti školske djelatnike radi kvalitetnijeg pristupa problemima vezanim za poremećaje u ponašanju kod učenika i učenica osnovnog obrazovanja.
Planirane aktivnosti trogodišnjeg projekta "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje" kojeg TPO Fondacije uspješno realizuje u saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja HNK, KS i SBK, imaju za cilj jačanje kapaciteta školskog kolektiva kroz jačanje trokuta saradnje između nastavnika, roditelja i djece.

Kroz partnersko djelovanje nastavnika, roditelja i djece važno je izgraditi povjerenje i razumijevanje, ali i vještine potrebne da se sve poteškoće s kojima se susreću, a koje su često rezultati ili uzročnici nekih od oblika nasilja, preveniraju i adekvatno adresiraju u školskoj zajednici.
Svjesni činjenice da se u školama nastavnici suočavaju s problemima različitih oblika poremećaja ponašanja kod učenika, TPO Fondacija je organizovala seminare za pedagoge a zatim edukacije i za nastavnike i roditelje na ovu temu. Bila je ovo izvanredna prilika da pored učenja o različitim oblicima, uzrocima i posljedicama poremećaja, posebno iz medicinskog i pedagoškog aspekta, nastavnici razgovaraju o slučajevima s kojima su se oni susretali u svojim odjeljenjima s ciljem kvalitetnije spremnosti za rješavanje sličnih problema u budućnosti. Nastavnici su zaključili da ovakve edukacije omogućavaju bolju saradnju između roditelja djece s poteškoćama u ponašanju i nastavnika, jer boljim razumijevanjem i kvalitenim vještinama potrebnim za adekvatan pristup ovim problemima zasigurno doprinosimo zdravijem ishodu za dijete i školsku zajednicu. Osnovne škole u kojima su održane edukativne aktivnosti su: OŠ Ilija Jakovljević, Treća osnovna škola, OŠ Antun Branko Šimić Mostar, OŠ Ivan Gundulić, IV osnovna škola, OŠ Mustafa Ejubović-Šejh Jujo, OŠ Gonjnice, OŠ Blagaj, OŠ Ilići i OŠ Zalik.