Februar 2019

ANTISTRES SEMINARI ZA PEDAGOGE I NASTAVNIKE
SREDNJOBOSANSKOG KANTONA


"Budi kao dijete jednostavan, spontan, radostan. Nemoj biti bure puno problema. I ti si kadar smijati se. Otvori se kao što se cvijet otvara suncu.", stihovi su kojima je Snježana Petraš započela radionicu o važnosti emocija u razvoju djeteta. Na dva seminara održana u Vitezu 27. i 28. februara 2019. godine, prisustvovalo je 40 nastavnika i pedagoga iz 11 škola Srednjobosanskog kantona. Učesnici seminara su naveli da je najbitnije steći povjerenje kod djece kako bi im pomogli da ispoljavaju emocije i koriste ih u svom razvoju. Smatraju da tek tada djeci mogu postaviti ključno pitanje: "Šta je izazvalo određenu emociju?" Kada je u pitanju emocija tuge, jedna od rečenica koju ponavljaju djeci, a i sebi, je citat: "Ljudi plaču ne zato što su slabi, nego zato što su bili previše jaki." Svjesni su da su kreatori svoje sreće i da samo radeći na sebi mogu pomoći i djeci da budu sretna.
Kroz vježbe, učesnici seminara su imali priliku učiti o spoznaji svojih i tuđih emocija u stresnim situacijama, te su iznijeli svoja iskustva u rješavanju emocionalnih i stresnih problema.


Tokom seminara koje je držala profesorica pedagogije i psihologije Snježana Petraš, prisutni su nagovijestili da im je potrebno da se više priča o promjeni i kontroli emocija, kao i sposobnosti da razumiju emocije.
U tome će im pomoći publikacija ''Dnevnik emocija'' koju je pripremila Snježana Petraš, a koja je nastala u toku realizacije trogodišnjeg projekta TPO Fondacije: "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje".
U drugom dijelu seminara o utjecaju stresa na zdravlje sa učesnicima je razgovarala doc. dr. Zilka Spahić Šiljak. Profesorica ih je upoznala sa mindfulness-om, jednom od najmoćnijih metoda treniranja pažnje koja ima za cilj da nauči kako da se bude prisutno ovdje i sada, što je za učesnike bio veliki izazov. Meditacije koje su učesnici radili tokom ovog dijela seminara naučile su ih pravilnom disanju, kontroli misli, prisutnosti u sada i spoznaji koliko je važno biti sam sa sobom. Također su radili vježbe i tehnike budnog srca koje će im pomoći da budu efikasniji i produktivniji kako na poslovnom tako i privatnom planu.