Mart 2019

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA POD NAZIVOM
"VRIJEDIMO LI ISTO?


"Dok živiš bori se" je poruka koju je Indira Smajlović u svom govoru naglasila na menifestaciji "Vrijedimo li isto?" održanoj 7. marta u Ilijašu povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji TPO Fondacije i Općine Ilijaš. To je izreka koja joj pomaže da se fokusira na ono što želi kako bi pokrenula svijet, kao što je pokrenula i inicijativu za organizaciju ovog događaja.
Radnice, policajke, vojnikinje, novinarke, profesorice i majke su uveličale ovaj događaj prisjećajući se borbe Klare Zetkin i Rose Luxemburg, uz kritički osvrt na položaj žena danas. Govorilo se o feminizaciji zanimanja, stereotipima o ženama u medijima, postignućima žena u borbi za pravdu i istinu.
"Iako se stoljećima vrti poslovica da se oko žene kuća okreće i da je žena stub duštva, ali naša percepcija društva je još uvijek muška i bez obzira koliko su žene na pozicijama odlučivanja računa se da iza ženskog uma stoji muška pamet. Ja sam veoma sretna što žene već decenijama uspješno u BiH demantiraju tu tezu", navela je glavna urednica "Oslobođenja" Vildana Selimbegović u svom govoru.


Pravi primjer za to su pored Vildane Selimbegović i ostale gošće programa: doc. dr. Zilka Spahić Šiljak, Ankica Tomić - šefica odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH, Mersida Mešetović, prva brigadirka u Oružanim snagama BiH i članice udruženja "Majke Enklave Srebrenica i Žepa".
Dame su dobile crveni karanfil kao simbol borbe za radnička i ženska prava, koji sažima svu ljepotu, bol i borbu koju treba proći na putu do ravnopravnosti.
Ilijaški rock bend "Meteori" ovom prilikom izveli su pjesmu Arethe Franklin "RESPECT" koja je bila zaštitni znak samog početka feminističkog pokreta u historiji.
Na kraju večeri u Biznis centru upriličena je izložba u organizaciji TPO Fondacije. Inspiracija za izložbu su poruke koje se i danas upućuju ženama i sputavaju ih da ostvare svoja prava iako su zakonski ravnopravne sa muškarcima.
Prisutnima je uručena brošura "Šta je to 8. Mart?" koju je izdala TPO Fondacija kao podsjetnik na povijesnu borbu žena za ravnopravnost u društvu, ali i na to da borba još nije završena kako bi se ohrabrili da poduzmu nove korake u rješavanju nepravdi.