April 2019

1. NIRA LIDERI TRENING profesionalnog RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U ZENICI


Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici je od 6 do 7. 4.2019. održan NIRA lideri trening profesionalnog razvoja na kojem je učestvovalo 20 studenata sa različitih odsjeka. Prvi dan trening je vodila  Elmida Sarić a drugi dan Džejna Bajramović.
Prvi dan trenerica Elmida Sarić je podučavala studente logičkom frame-u tj. matricama nužnim za pisanje projekata, govorila je o najvećim ''poteškoćama'' pisanja projekata, objašnjavala šta je to PCM, radila radionice vertikalne i horizontalne logike, objektivno provjerljivih indikatora, izvora verifikacije. Naglasak radnog vikenda bio je na objašnjavanju osnovnih pojmova, ideja, dokumentacije, strategija, formulacije, finansija, ugovora, implementacije, izvještaja, evaluacije te monitoring procesa i vrsta ciljeva.

Studenti su vježbali stablo problema i interventnu logiku. Ovaj trening će studentima pomoći u svim budućim projektima kojim se budu bavili.
Drugi dan treninga držala Džejna Bajramović je objašnjavala studentima kako napisati samoinicijativno propratno pismo, brainstorming do životnih i posebnih ciljeva. Trenerica je vodila radionice otkrivanja motivirajućih ciljeva, mreže prioriteta za 10 stavki, kruga cjelovitosti, tipologije ljudi  u ophođenju sa konfliktima, s.m.a.r.t. postavljanja ciljeva, pisanja molbi poslodavcu.  Interaktivno su trenerica i studenti sudjelovali u dijalogu, radionicama i razmjeni znanja i iskustava. Studenti su najviše zahvalni trenerici koja je na njihovo inzistiranje pričala o izazovima tržišta rada.