Avgust 2019

DRUGA LJETNA ŠKOLA ZA PEDAGOGE I PEDAGOGICE - BRAK i OBITELJ: GLOBALNI IZAZOVI U LOKALNOM KONTEKSTU BIH


"Ja sam pedagog, a ne mađioničar", poruka je doc. dr. Đenita Tuce za učesnike/ce Ljetne škole koja se održala od 30.08. do 01.09.2019. godine u Sarajevu za pedagoge i nastavnike iz tri kantona/županije: HNK, SBK i KS, a u okviru projekta "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje u školi". Izazovi su brojni ali samo zajedničkim naporima nastavnika, pedagoga, roditelja i djece mogu se pronalaziti rješenja za probleme nasilja koje je u porastu u BiH ali i u svijetu.
U okviru Ljetne škole učesnici su stekli znanja i vještine iz oblasti: Brak i porodica pred izazovima modernizacije.
Zajedno sa predavačem prof.dr. Asimom Pecom, a u skladu sa preprekama sa kojima se iz ove oblasti susreću osmislili su i preporuke koje bi brak i porodicu u modernom dobu učinile kvalitetnijom, a koje bi mogle biti upućene i organima vlasti koji odlučuju o tim pitanjima. Neke od tih preporuka jesu: Kontrola i nadzor (ograničen) medijskog sadržaja, promocija pravih vrijednosti putem medija, uspostava sistema vrijednosti (edukacija djece i roditelja).
Mr. sc. Andreja Pehar je sa učesnicima Ljetne škole podijelila znanja i iskustva o tome kako odgajati za emocionalnu zrelost i naglasila koliko je bitno često pitati učenika kako se osjeća.
Odgovorno roditeljstvo, stilovi ponašanja mladih i kako se nositi sa "teškim" roditeljima je oblast koja je posebno zainteresovala pedagoge/pedagogice Ljetne škole, a o tome im je svoja znanja i iskustva prenijela doc.dr. Đenita Tuce. Posebnu važnost je dala rečenici: "Važan si i bitan jer postojiš." , kao poruku koja stalno treba biti upućena djetetu.

Ko sam ja? – je pitanje svih pitanja. Kroz oblast društvene konstrukcije rodnih identiteta, partnerskih veza i emocija u savremenim naracijama, doc.dr. Merima Jašarević je pomogla učesnicima da odgovore na to pitanje.
Posljednji dan Ljetne škole je bio posvećen braku i porodici/obitelji u jevrejskoj, katoličkoj i islamskoj porodici. Predavačice su bile: mr.sci Elma Softic Kaunitz, dr. Sanda Smoljo i mr.sci Nermina Baljević. U sve tri religijske tradicije porodica je važan temelj svakog društva, jer odgaja čovjeka kroz primarnu socijaliaziju. Predavačice su istaknule važnost korištenja religijskih resursa, odgovornog roditeljstva, posvećenosti, ljubavi, pažnje za koje se obavezuju i žene i muškarci. Problem je što se mladi ne pripremaju za takve uloge i što izostaje ne samo znanje i vještine već i odgovornost prema preuzetom emanetu, odnosno obavezi odgoja djeteta.