Decembar 2019

ZAVRŠENA KONFERENCIJA ''VRŠNJAČKO I RODNO ZASNOVANO
NASILJE: OD REAKCIJE DO PREVENCIJE''


TPO Fondacija je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK organizirala konferenciju ''Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje: od reakcije do prevencije'' dana 12.12.2019. u Centru za kulturu, u Mostaru. Na konferenciji se govorilo o rezultatima istoimenog trogodišnjeg projekta TPO Fondacije. Podijelila su se iskustva, znanja, vještine, lijepi trenuci, stečena prijateljstva koja su se uz rad, trud, volju i želju stekla na osnovu ovog projekta. Konferencija je bila povod da se ispriča još jedna pozitivna priča čija je radnja trajala tri godine u tri kantona: KS, HNK, SBK. U toj su priči glavne uloge bili pedagozi i nastavnici koji su dali sve od sebe da nauče kako da djeci u svojim školama pomognu da prepoznaju i ne čine nasilje. U projektu učestvovalo preko 1000 nastavnika, preko 5000 učenika i 10 000 roditelja.
Preko 120 ljudi je prisustvovalo konferenciji zajedno sa ministrom obrazovanja HNK Rašidom Hadžovićem, predstavnikom norveške ambasade Ognjenom Grujićem, direktoricom Pedagoškog zavoda Mostar Enisom Gološ, 30 pedagoga, pedagogica, nastavnika i nastavnica.
Pored njih, konferenciji su prisustvovali učenici iz sva tri kantona učesnika u projektu. Svi su mogli propratiti tok dešavanja implementacije projekta i njegove rezultate.
VIDEO KLIPOVI SA KONFERENCIJE

Prema riječima ministra Rašida Hadžovića, ovaj projekt je od izuzetne važnosti ne samo za djecu nego i za nastavničko osoblje a samim time i za zajednicu, da nasilje u školama kreće od jedne niže razine te da potrebno je odmah na toj nižoj razini intervenirati i spriječiti daljnje eskalacije.
Direktorica Pedagoškog zavoda HNK je naglasila da moramo više prostora ustupati ovakvim projektima kako bismo živjeli u što mirnijem okruženju i bili sigurni da su nam djeca na pravom putu.
Predstavnici Ministarstava obrazovanja HNK i KS Emina Jusufbegović i Melisa Mizdrak su istakle da im je zadovoljstvo bilo koordinirati aktivnostima projekta u ova dva kantona i da se projekt PGBV pojavio u pravom trenutku kada je, naročito u KS, bila alarmantna situacija u vezi sa vršnjačkim nasiljem. Također su obje predstavnice istakle važnost nastavka i proširenja  ovog projekta na ostale kako osnovne tako i srednje škole.
Roditelji i učenici koji su direktno učestvovali u aktivnostima projekta su podijelili svoja iskustva o tome koliko su im te aktivnosti pridonijele u detektovanju nasilja, naročito psihološkog, koje je i najveći izazov za sve ljude.
Svi prisutni su dobili po primjer ''Završne Baseline studije'' u kojoj je prikazana uspješnost trogodišnjeg projekta ''Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje'', i u kojoj su ukazane pozitivne prakse koje su doprinijele rješavanju problema u vezi sa nasiljem. Ova publikacija je i podsjetnik institucijama kao i školskim zajednicama na nove izazove s kojima se susreću mlade generacije, a ujedno i uputa u kojem pravcu nastaviti.