Decembar 2019

POBJEDNICI KONKURSA ZA NAJBOLJI VIDEO NA TEMU: "ZAHVALNOST"


Na osnovu konkursa koji je raspisala TPO Fondacija za najbolji video na temu ''Zahvalnost'', u septembru 2019, žiri u sastavu: Maja Abadžija (predsjednica), Fatima Bilčević (članica 1) i Zoran Ćatić (član 2) je donio odluku o proglašenju najboljih videa u obje kategorije. Nagrade su  uručene pobjednicima na konferenciji ''Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje: od reakcije do prevencije'' održanoj  Mostaru, 12.12.2019.

NAJBOLJI RADOVI

Žiri u sastavu: Maja Abadžija - predsjednica, Fatima Bilčević - članica 1. i Zoran Ćatić - član 2. proglasio po tri najbolja videa na temu ''Zahvalnost'' za kategoriju osnovne i kategoriju srednje škole prema sljedećim kriterijima: autorski rad, ideja i tehnička realizacija.

Kategorija 1 (osnovna škola):
1. Uma Kurt
(Obrazloženje žirija: Film se izdvaja po fascinantnom talentu rediteljice, kako u scenarističkom, tako i produkcijskom smislu. Zadivio nas je umjetnički pristup i sjajna montaža.)
2. Eldar Sulejmanović
(Obrazloženje žirija: Duhovit način da se ispriča jedna vrlo ozbiljna priča, te sjajna ideja i realizacija. Film pokazuje kako se bez patetike može ponuditi drugi ugao gledanja na ljude koji nemaju "standardne" mogućnosti.)
3. Gabrijel Miloš
(Obrazloženje žirija: Sjajno razrađena ideja sa zavidnim nivoom produkcije. Vrlo jasna tema i poruka.)

Kategorija 2 (srednja škola):
1. Adna Hadžihasanović
(Obrazloženje žirija: Odličan scenarij filma koji podstiče na razmišljanje o temi na više nivoa.)
2. Ajsel Kaniža
(Obrazloženje žirija: Vedar i dinamičan film koji ističe mnogostrukost razumijevanja zahvalnosti.)
3. Marija Milanović
(Obrazloženje žirija: Odlična dokumentarna reportaža sa divno obrađenom temom. Samostalan rad sa odličnim kadrovima, dobrom montažom i odličnom realizacijom.)