Decembar 2019

PROMOCIJA KNJIGE BOSANSKI LABIRINT: KULTURA, ROD I
LIDERSTVO U TUZLI


Lider/ica se ne rađa već postaje, dobro je poznati zaključak međunarodnih istraživanja o liderstvu, a potvrđen je i prvim komparativnim istraživanjem o liderstvu u politici i biznisu pod nazivom "Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo", urednice van.prof.dr. Zilke Spahić Šiljak i koautorica  Dr. Suade Penava i prof.dr. Jasne Kovačević. Druga promocija ove knjige upriličena je u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom "Derviš Sušić" u Tuzli i Udruženjem građanki "Ženska vizija", 16.12.2019, godine. Promociju je moderirala Mirna Trifković, direktorica Biblioteke, a promotorice su bile: prof.dr. Adisa Delić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Tuzli, Ernesa Mešić, profesorica sociologije i specijalistica za psiho-socijalnu rehabilitaciju te mr.sci. Sanja Hajdukov,  uspješna spisateljica i osnivačica Erazmo edukativnog centra.
Knjiga nastala kao rezultat istraživanja provedenog sa bosanskohercegovačkim liderima i lidericama iz svijeta politike i biznisa u periodu od 2015. do 2018. godine.

Labirint kroz koji žene prolaze dok se uspinju na liderske pozicije ali i nakon toga, jer prepreke i dalje postoje, opterećen je rodnim stereotipima i autostereotipima, ali i maskulinom organizacijskom kulturom koja je često hostilna prema ženama. Žene i dalje pokazuju niži nivo samopouzdanja muškaraca neovisno o tome koliko su obrazovane i koje vještine posjeduju,
Iako ne postoje značajne razlike u liderskim stilovima žena i muškaraca kao ni razlike u efektivnosti njihova liderstva najveći problemi su kulturološki i nepodudarnost rodne i liderske uloge. Od lidera se očekuje agentnost, poduzetnost, odlučnost i usmjerenost na zadatak dok se od  žene da bude empatična, brižna, usmjerena na uspostavljanje komunikacije. Ako i žena i pokuša egzibirati liderske karakteristike, onda bude etiketirana kao oštrokondža koja zaboravlja vrline svoga spola. Međutim,  kako je istakla profesorica Spahić Šiljak žene čine više od pola čovječanstva i imaju veliki kapacitet da doprinesu napretku čitavog društva. Šteta je da njihov intelektualni potencijal ostane neiskorišten.