Decembar 2019

PROMOCIJA KNJIGE "ŽIVI PRISUTNO" U BRČKOM


Ako su tvoje misli kao ruža,
Ti ćeš sličiti ružičnjaku
Ako su ti misli korov,
Bit ćeš gorivo za peć banjsku

               (Rumi, Mesnevija II:278)

Prisutnost, budnost srca, mindfulness, huzur, sjećanje, povezanost s Izvorom, riječi o kojima govori knjiga "Živi prisutno. Sufijski put do budnog srca", autora Kabira Edmunda Helminskog koju je na bosanski jezik prevela Dželila Šiljak. TPO Fondacija je u saradniji sa BZK Preporod  Brčko 21.12.2019, godine organizirala promociju ove knjige. O knjizi su govorili recenzenti: prof.dr. Rešid Hafizović, dr.sci. Amra Delić, i u ime izdavača, TPO Fondacije van.prof.dr. Zilka Spahić Šiljak, dok je promociju moderirao Edhem Vilić.
Prof.dr. Rešid Hafizović je govorio o čovjeku kao mikrokozmosu i u kojem je smiren i sukusiran cijeli univerzum.

Čovjekova je zadaća stiga da bude odgovoran namjesnik/ca (halifa) na zemlji tako što će živjeti prisutno svjestan svoga mjesta i uloge koju ima kao  kruna Božjeg stvaranja.
Dr.sci Amra Delić je naglasila da autor knjige Helminski povlači paralelu sufijskih učenja sa savremenim psihološkim znanjem i pri tome jezgrovito prikazuje različite koncepte duhovnog razvoja.

Prof. dr. Zilka Spahić Šiljak
se obratila u ime izdavača ove knjige, TPO Fondacije iz Sarajeva te kazala da je objavljivanje ove knjige bilo pravi izdavački poduhvat u smislu pravilnog prevođenja određenih pojmova koji nemaju odgovarajući ekvivalent u bosanskom jeziku kao što su svijest i svjesnost. Istaknula je da je riječ o djelu koje na osebujan način nudi odgovore kako da čovjek spozna sebe u