Oktobar 2020

ZAVRŠNI EMIL TRENING I CERTIFICIRANJE NASTAVNOG KADRA


Edukacija nastavnog kadra za EMIL (Thos of Multireligious and Intercultural Learning) program je, nakon godinu i dva mjeseca, uspješno okončana 31.10.2020. Cilj je bio ovoga programa pripremiti nastavnike i nastavnice za rad u školskom ozračju solidarnosti, otvorenosti, tolerancije i etičnosti. 13 nastavnika i nastavnica je uspješno završilo ovaj program te su postali certificirani treneri za jačanje interkulturalnih i međureligijskih kompetencija.
Iako je bilo kontroverznih tema, tema s kojima se trebalo boriti kao s predrasudama, uz pomoć Bennettovog kontinuuma, ponosni smo da je na kraju ovih 13 nastavnika uspješno okončalo edukaciju: Amer Sofradžija (Sarajevo), Elmana Cerić (Sarajevo), Emilija Pavićević (Sarajevo), Adem Olovčić (Sarajevo), Dragana Kartal (Sarajevo), Mehmed Delić (Jablanica), Sevla Krivić (Konjic), Ahmed Omerović (Tuzla), Duška Tarade (Tuzla), Almedina Imširović (Tuzla), Amela Petričević (Tuzla), Sanita Verem (Donji Vakuf) i Haris Balić (Visoko).
Nažalost, inicijalno je bilo 28 nastavnika preporučenih od Ministarstava obrazovanja HNK, KS, SBK, ZDK i TK i žao nam je da kompletna grupa nije završila edukaciju.
Sljedeće godine, ova grupa od 13 trenera navedene oblasti će sprovoditi treninge u školama širom BiH te promicati temeljne etičke vrijednosti kako među nastavnim kadrom, tako i među učenicima i učenicama.