Novembar 2020

O IDENTITETIMA - VAN. PROF. DR. ZILKA SPAHIĆ ŠILJAK


Zilka Spahić Šiljak, profesorica na fakultetima u Bosni i Hercegovini, istraživačica na Harvardu i Stenfordu, aktivistica, autorica, borkinja za ljudska prava i rodnu ravnopravnost te program direktorica TPO fondacije  gostovala je 8.11.2020. na BHRT u emisiji Identiteti kod voditeljice Dženite Zirdum, u kojoj je tema bila Kultura različitosti.
Spahić Šiljak je govorila o svom životnom putu na kojem je počela s radom s izbjeglicama, prognanima i silovanim ženama, jer je kako za mnoge, tako i za Spahić Šiljak, rat bio prekretnica. U svojoj karijeri, Spahić Šiljak pokušava premostiti jaz između akademskog i nevladinog sektora kako ne bi dolazilo do razdora u informacijama jer je obrazovanje najveći kapital Bosne i Hercegovine koji donosi progres i koji oslobađa.

Spahić Šiljak se osvrnula na odliv mozgova i političke namještenike koje ne zanima opća dobrobit nego lična korist.
Govorila je o pitanju identiteta koji je fluidni proces kao i pitanju religije koja postaje pogodna za manipulaciju i ideološko profiliranje određenih grupa u područjima u kojima ljudi nisu dovoljno pismeni. Spajanje feminizma s religioznošću je moguće, kako je naglasila Spahić Šiljak, jer je feministički identitet, prije svega, borba protiv seksizma i subverzivno djelovanje.
U svijetu različitosti u kojem živimo, potrebno je razgovarati s drukčijim od nas, bez osuđivanja, jer smo svi ljudska bića, kaže Spahić Šiljak u ovom razgovoru.