April 2021

SAPERE BIH PROGRAM – REALIZACIJA ONLINE FILOZOFSKIH PROPITIVANJA


U periodu od 07. do 09.04.2021. TPO Fondacija je održala tri online susreta sa učesnicima SAPERE BIH programa u okviru kojeg TPO Fondacija održava edukacije za buduće trenere iz P4C – filozofije za djecu s ciljem integracije kritičkog mišljenja kao pristupa u učenju i podučavanju u srednjim školama. Cilj naših online susreta je bio refleksija na realizovane treninge u februaru i planiranje praktičnog dijela edukacije koje učesnici u narednom periodu trebaju realizovati sa svojim učenicima.
Učesnici su nastavnici srednjih škola iz HNK, KS i ZDK i imali su priliku upoznati se s aplikacijom jamboard koja pomaže unapređenju online sesija i uveliko doprinosi kvaliteti online nastave. Aplikacija je nastavnicima predstavljena s ciljem njenog korištenja u narednom periodu kada budu realizovali filozofska propitivanja s učenicima putem online platforme.

S obzirom da epidemiološke mjere ne dozvoljavaju rad u školama u većini kantona ili rad u većim grupama, nastavicima je omogućemo da filozofska propitivanja koja trebaju u okviru SAPERE BIH programa realizovati, urade online sa svojim učenicima. Propitivanja zahtijevaju grupnu interakciju među učesnicima koja podrazumijeva zapisivanje ideja i koncepata na papiru ili ploči i jamboard će služiti kao online pomagalo za zapisivanje i dijeljenje virtuelnih bilješki s ostatkom učesnika sesije. Nastavnici su podijelili svoje pozitivne utiske na usvajanje novih vještina u korištenju jamboard-a i u narednom periodu će svaki nastavnik realizovati po tri propitivanja sa svojim učenicima koristeći ovo pomagalo za online nastavu.