Avgust 2021

EUNIC Radionica: “Moja priča je važna”


„Cilj umjetnosti nije da predstavi vanjsku pojavnost stvari, nego njihov unutarnji značaj.“ (Aristotel).

TPO Fondacija je 19.08.2021. u saradnji sa Centrom za interkulturalni dijalog iz Makedonije, udruženjem „Ženske studije i istraživanje“ iz Srbije i nevladinom fondacijom „Institut za socijalne inovacije“ iz Crne Gore organizovala prvu radionicu u okviru  pripreme za EUNIC projekat „Moja priča je važna“ koji se sprovodi uz podršku EUNIC partnera (Austrijski kulturni forum, Goethe Institut u BiH i Francuski institut u BiH). Cilj projekta je da kroz umjetnost predstavi ne samo vanjsku sliku manjina u društvu nego i unutarnji značaj njihove borbe protiv diskriminacije koju proživljavaju.

Radionicu su vodile: v.prof.dr. Zilka Spahić Šiljak i magistrica Komunikologije Amina Mašić, a učesnici/e radionice su bili mladi umjetnici/e, nastavnici/e i pedagogice: Vanja Šunjić, Farah Hasanbegović, Berminka Hrelja, Alma Ahmethodžić, Tamara Petkovska, Eren Ali, Arten Rexhepi, Maragareta Bašaragin, Isidora Dekić, Fahrudin Kladičanin, Nina Krivokapić, Božidar Miranović i Nikoleta Dragojević.

Kroz brainstorming u planirnim sesijama i kroz grupni rad učesnici i učesnice su predstavili različite oblike diskriminacije u državi iz koje dolaze, a koji će biti osnovne teme umjetničkog sadržaja u okviru ovog projekta. Razgovaralo se o metodama realizacije umjetničkog materijala, njegovoj svrsi te načinu njegove distribucije i promocije. Prosvjetni radnici/e koji/e su također bili učesnici/e ove radionice, iznijeli su svoje potrebe pri radu sa djecom  i predložili načine korištenja umjetničkog materijala u nastavi.

Radionica je sadržavala i simulacijski dio, te se na praktičan način došlo do zaključaka koji će se koristiti u daljoj implementaciji projekta.

U naredna dva mjeseca svi partneri će zajedno raditi na pilotiranju projekta i pripremi konačne aplikacije za EUNIC projekt.