Decembar 2021

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” obilježena u Richmond Park International Secondary School-u u Sarajevu


Dana 7.12.2021. godine realizirana je radionica sa učenicima prvog razreda Richmond Park International Secondary School u Sarajevu povodom kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".
 
U uvodnom dijelu radionice učenici su izabrali po jedno, prethodno pripremljeno, pitanje vezano za međusobne odnose i poštovanje. Učenici i učenice su kratko razgovarali o ovim pitanjima. Nakon toga su učenici pogledali video snimak čije su autorice i autori članovi radionica scenskih umjetnosti Bošnjačkog omladinskog kulturnog udruženja “Velenje” u saradnji sa Udrugom SOS telefon za žene i djecu - žrtve nasilja.

U nastavku su učenici i učenice, podjeljeni u grupe, diskutovali o ovom problemu. Učenici i učenice su tragali za uzrocima rodno zasnovanog nasilja, razgovarali o načinima na koje država štiti žrtve i pokušali pronaći moguća rješenja ovog problema, odnosno oderediti način na koji mi kao pojedinci i pojedinke možemo pomoći da se ovaj problem riješi u društvu.

Učenici su predložili da u narednim danima izrade postere o ovoj temi i da ih postave na vidna mjesta pored kojih prolaze, kao i da ih podijele na društvenim mrežama u znak podrške žrtvama nasilja.