Nov 2021

SAPERE BiH ZAVRŠNI TOT ZA NASTAVNIKE SREDNJIH ŠKOLA


Kritičko mišljenje se uči, ali da bi se stekle vještine kritičkog mišljenja važno je imati demokratsko ozračje u kojem svi učesnici imaju slobodu izraziti svoje stavove, argumentirano. Od 12-13.11.2021. godine u Sarajevu je održan završni TOT za grupu nastavnika i nastavnica srednjih škola i univerziteta. Trening su vodile Dragana Koprivica i Elmana Cerić.

Na treningu su prisustvovali nastavnici, nastavnice i pedagoški stručnjaci i stručnjakinje iz Bosne i Hercegovine: Andreja Pehar, Amela Macić, Marija Ćavar, Melina Fazlić, Senada Salihović, Razija Šahinović, Željko Šarić, Nizama Omerović, Željka Tubić, Sanela Delić, Tanja Tešanović, Senada Milanović i Azra Ahmić. Ispred TPO Fondacije pridružile su se i programska direktorica prof. dr. Zilka Spahić Šiljak i projektna asistentica Nejra Džananović.

Trenerice su trening započele refleksijama nastavnika i nastavnica na dosadašnju implementaciju programa P4C, a potom predstavile vrijednosne aspekte filozofije za djecu, izazove u radu s adolescentima i vježbe za podsticanje kvalitetnog dijaloga odnosno dijaloškog propitivanja. Nastavnici su pokazali stečeno znanje, u grupnom obliku rada, kroz aktivnost propitivanja. Tokom treninga nastavnici i nastavnice su imali priliku iznositi stavove o različitim filozofskim pitanjima, a neka od njih su: Jesmo li svjesni opasnosti potcjenjivanja drugih, Šta nas oblikuje kao ličnost, Šta pogrešan odgoj može učiniti čovjeku, Da li autoritarni stil obrazovanja stvara agresivnost kod mladih?

Nakon dvodnevnog treninga, učesnici i učesnice su evaluirali cjelokupni program, a jedan od učesnica je istakla: ,,Organizacija treninga je bila odlična. Trenerice su bile susretljive, otvorene, iskrene, dobre edukatorice. Atmosfera je bila prijatna, stimulirajuća, a učesnici su bili empatični, druželjubivi od kojih sam mnogo naučila. Sa radošću i blagom tremom iščekujem naš sljedeći susret.“