Nov 2021

SOKRATOVI KAFEI MOSTAR – DIJALOG


Kvalitetna komunikacija je ključ međuljudskih odnosa. ,,Nemoguće je ne komunicirati“ glasi jedan od aksioma teorije ljudske komunikacije koju je opisao psiholog Paul Watzlawick. Kroz Sokratove kafee dijalogiziramo, argumentiramo i rastemo razmjenjujući stavove i mišljenja. Tema drugog po redu Sokratovog kafea u Mostaru bila je ,,Dijalog“.

Kroz kartice na kojima su bile pisane poruke šta zapravo aktivna komunikacija jeste studenti i studentice su započeli druženje. Magistrica pedagogije i sistemska porodična psihoterapeutkinja, Edita Pajić, je kroz razne primjere iz prakse i kroz mnoštvo pitanja pokušala objediniti učesnike i učesnice oko toga koji je dobar mehanizam učenja te šta je aktivno komuniciranje.

Pokazalo se da kulturološki, ali i pojedinačno imamo tegobe u procesu komuniciranja s drugima ali vrlo često da početak problema počinje i u dijalogu sa samima sobom. Fokus na radionicama, seminarima tj. na edukaciji koja bi djecu od najranije dobi naučila modelima komuniciranja bi bila jedna od strategija kreiranja boljeg društva za bolje sutra.

Sokratovi kafei u Mostaru se nastavljaju 29.11. i 06.12.2021. godine u Vinily kafiću u 13:00.