Nov 2021

UNIGEM: 16 DANA AKTIVIZMA – SVEUČILIŠTE U ZAGREBU


Od redovnih se političkih procesa očekuje i da kontinuirano djeluju na ispravljanju svih nejednakosti, pa i onih rodnih. Činjenica je ipak da djelovanje predstavničkih tijela u tom pogledu može patiti od slabosti i slijepih mjesta, uslijed kojih se položaj ranjivih i neravnopravnih može dodatno pogoršati.

Stoga su dodatne edukacije u oblasti politike i zakonodavstva neophodne. Prva radionica za studente Pravnog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru priprema za kampanju “16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”  održana je 19. novembra 2021. online putem. 

Radionicu je održao dr. sc. Matija Miloš, na temu "Kako Ustav Republike Hrvatske osnažuje izvanparlamentarno osporavanje rodne nejednakosti?". Sudjelovalo je sveukupno 13 sudionika/ca uz predavača Matiju Miloša. Kroz predavanje istraživali su se načini na koje ustavno pravo ne služi samo kao granica redovnih političkih procesa, već i kako omogućuje izvanparlamentarno osporavanje njegovih slijepih mjesta.

Studentice i studenti su nakon predavanja mogli razlikovati one najpoznatije izvanparlamentarne instrumente, referendume pokrenute građanskim inicijativama, od drugih alternativnih puteva političkog angažmana.

Njihovom će usporedbom biti u stanju zauzeti kritički stav prema temeljnom aktu Republike Hrvatske kao političkom resursu.