Nov 2021

SOKRATOVI KAFEI MOSTAR – RODNA RAVNOPRAVNOST: ŠTA JE NAMA NAŠA BORBA DALA?


Na predposljednjem susretu Sokratovi kafea 29.11.2021., uz sjajno fascilitiranje Elme Hadžić, studentice I ciklusa studija Psihologija i sociologija sa Nastavničkog fakulteta Mostar obrađivala se tema Rodne ravnopravnosti. Ukupno je učestvovalo 12 studenata i studentica, a susret se održao u Vinyl kafiću Mostar.

Razgovori, komentari su bili veoma žustri, učesnici studenti/ce su skrenuli pažnju na posebitost kulturološkog narativa kada je u pitanju sistem obrazovanja u BiH: istaknuto je  kako se dječaci najčešće profiliraju kao oni skloni nasilju, te kako se to njihovo nasilno ponašanje tolerira u školama (čak i simpatizira donekle), dok se djevojčice ako i imaju neki najmanji verbalni delikt u razredu strogo discipliniraju (slanje kod pedagogice/ga ili psiologa/gice);

Mnogo vremena se posvetilo i detektiranju fenomena „dvostrukog standarda“ za različite rodove u našem društvu. Društvo je manje osjetljivo na profil ženskog uspjeha ili neuspjeha u nauci, i drugim oblastima života, dok je muškost općeprihvaćena kategorija.

Zaključak je potom bio da su ženska pitanja – pitanja svih nas i da se najprije mora zakonskim planovima i odredbama, ali i u školstvu ostaviti prostora za radionice, predavnja na temu roda i rodne ravnopravnosti jer jasno je vidljivo da još uvijek ta ravnopravnost ne postoji.