Nov 2021

UNIGEM: 16 DANA AKTIVIZMA – RODNA RAVNOPRAVNOST IZ PERSPEKTIVE ŽENA SA INVALIDITETOM (UNIVERZITET U TUZLI)


Dana 18.11.2021. godine na Univerzitetu u Tuzli održana je radionica pod nazivom: “Rodna ravnopravnost iz perspektive žena sa invaliditetom” u okviru aktivnosti: „16 dana aktivizma – zašto je važna ova kampanja”, Projekat “University and Gender Mainstreaming (UNIGEM)”.

Radionici je prisustvovalo 29 studentica i studenata prve godine Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Voditeljica radionice bila je prof.dr.sci. Vesna Bratovčić, članica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Tuzli. Gošća na radionici bila je Adisa Kišić, dipl.prof. bosanskog jezika i književnosti, službenice za odnose s javnošću u Informativnom centru za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla.

Kroz radionicu studenti/ce su upoznati sa osnovni pojmovima (rod/spol, rodna ravnopravnost), analizirali trenutačno društveno stanje, upoznali se sa zakonodavnim okvirom u Bosni i Hercegovini i institucionalnim mehanizmima za gender  pitanja.

U drugom dijelu radionice dipl.prof. Adisa Kišić je govorila o ličnom iskustvu i perspektivi žene s invaliditetom. Također, prof. Kišić je predstavila aktivnosti/projekte koje realizuje I.C. "Lotos", a koji su fokusirani na pitanja položaja, mogućnosti i prava žena s   invaliditetom.

U završnom dijelu radionice studentice i studenti su zaključili da se nisu do sada interesovali za pitanja rodne ravnopravnosti (samo je jedan student prisustvovao radionici koju su u njegovoj srednjoj školi organizovale predstavnice organizacije „Viva žene“ iz Tuzle). Takođe, nisu bili upoznati sa zakonima kojima su obuhvaćena gender pitanja u Bosni i Hercegovini. Jedan broj studenata/tica izrazilo je želju i interes za volontiranje u IC „Lotos“ Tuzla.

Također, identifikovana je grupa studenata/ica koja će pripremiti aktivnost u okviru „16 dana aktivizma – zašto je važna ova kampanja” Projekta UNIGEM.