Dec 2021

UNIGEM: STUDENTSKE AKTIVNOSTI NA UNIVERZITETU ISTOČNO SARAJEVO


Umjetnički performans pod nazivom „Žene u muzici“ održan je 06.12.2021 u koncertnoj Sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Performans se sastojao iz dva dijela – predavanja i koncerta. U prvom dijelu kroz predavanje, video i audio snimke, prikazano je stvaralaštvo, biografije, okolnosti pod kojima su stvarale i prerasude sa kojima su se susretale znamenite žene kompozitorke (Hildegarda, Klara Šuman, Fani Mendelson, Ljudmila Frajt, Ljubica Marić, Isidora Žebeljan...), kao i poznate operske umjetnice (Marija Kalas). Studenti/ce Muzičke akademije (Azra Halitović, Andrej Gradina i Milena Nikolić) zainteresovali su publiku podacima koji nisu opštepoznati, a govore mnogo o položaju žena u društvu koji se mijenjao kroz različite istorijske i društvene okolnosti, sa osvrtom na muzičku umjetnost.

U drugom dijelu izveden je koncertni program u kojem su izvedena djela i istaknutih žena kompozitorki. Cilj projekta je da se ukaže na značaj afirmisanja stvaralaštva žena u svim segmentima, pa i u muzičkoj umjetnosti.

Studenti/ce su izveli kompozicije uz sljedeće instrumente:

Azra Halitović, harmonika,

Andrej Gradina, gitara,

Milena Nikolić, sopran.

Izveden je raznovrstan repertoar za harmoniku solo, gitaru solo, kao i kamerni repertoar (sopran, harmonika, gitara), a među kompozicijama su bile i djela istaknutih žena kompozitorki.