10/03/2023NOVOSTI

Održan panel “S bh. književnicama o bh. književnicama danas”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, još jedna u nizu aktivnosti TPO Fondacije je i održavanje panel diskusije “S bh. književnicama o bh. književnicama danas”. Panel diskusija je održana 9.03.2023. u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije “prof. dr. Zdravko Grebo” Univerziteta u Sarajevu. Zanimljiv i inspirativan razgovor vodile su savremene književnice Adisa Bašić, Melida Travančić, Lejla Kalamujić, te Nikolina Todorović a diskusiju je moderirala književnica Lamija Begagić. Aktivnost je sprovedena u okviru UNIGEM (Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje) projekta koji TPO Fondacija implementira uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. 

Moderatorica panel diskusije, književnica Lamija Begagić otvorila je razgovor temom odmora i Međunarodnog dana žena, čime je otvorena i tema neplaćenog kućnog rada te društvena percepcija odmora kao određene privilegije. Panelistkinje su istaknule sveprisutnu nevalidaciju umjetničko-kulturnog rada koji je veoma česta pojava u književnim krugovima koji se najčešće javlja u formi neplaćenih gostovanja, gdje se sama promocija njihovog rada treba posmatrati kao luksuz. Književnice veoma često koriste prilike kao što su književne rezidencije da bi zapravo bile u potpunosti posvećene svom radu bez opterećenja ostalih društvenih uloga koje su nametnute ženama. Međutim, kako ističu, ovo je dostupno samo malom broju književica jer je nemoguće ostvariti balans između privatnog života i izolovanih uslova rezidencija.

Drugi dio panel diskusije bio je posvećen aktivističkom radu u književnosti i koji su to sve oblici u kojima se može praktikovati. Književnica Lejla Kalamujić osvrnula se na problem neistinitih informacija koje se studentima_icama predstavljaju tokom univerzitetskog školovanja, te da se najčešće književnice iz istorije otkrivaju neformalnim aktivističkim putem. Takođe Kalamujić je predstavila i rad platformi kao što su Ženska čitaonica i Kvir arhiv. Nadovezujući se, prof. dr. Adisa Bašić je istaknula kako i rad sa studentskom populacijom može biti vid aktivizma ako se temama i univerzitetskim silabusima pristupi sa kritičkim mišljenjem.

Panel diskusija je završena osvrtom na istorijsko mjesto žena u književnosti i njihov današnji položaj. Ženski glas se istorijski javlja u lirskoj poeziji gdje je stoljećima uspijevao da na filozofski način predstavi jednostavne životne situacije i otvori prostor za novi diskurs, a savremeni ženski glas u književnosti postaje sveprisutniji i značajniji jer donosi nove percepcije životnih iskustava.