27/09/2023NOVOSTI

U sklopu projekta UNIGEM na fakultetu političkih nauka u Sarajevu održana promocija knjige “Feminizam i religija u 21. stoljeću”

U utorak, 26. septembra 2023., na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održana je promocija knjige “Feminizam i religija u 21. stoljeću: tehnologija, dijalog i širenje granica”, čije su urednice Gina Messina-Dysert i Rosamary Radford Ruether.

Knjigu su promovirali mr. Đermana Kurić i prof. dr. Pavle Mijović, a promociju je moderirao mr. Adnan Rondić. Događaj su zajedno organizirali TPO fondacija i Fakultet političkih nauka u Sarajevu, s tim da je TPO fondacija u sklopu projekta UNIGEM osigurala i prevođenje ove knjige s engleskog i njeno štampanje.

“Feminizam i religija u 21. stoljeću” donosi šesnaest eseja i veliki broj različitih tema. “Razne autorice pišu o transformacijskim efektima komunikacijskih tehnologija, internetu, blogovima i društvenim medijima, poput Twittera i Facebooka, u zajednicama žena i muškaraca koji se bave religijom i feminizmom. Žene su izuzetno uključene u digitalni svijet jer dominiraju blogovima, a predstavljaju većinu ukupnih korisnika društvenih medija. Ti mediji razbijaju granice, komuniciraju globalno i preko brojnih podjela, a ženama dozvoljavaju da se bave različitim pitanjima polazeći od vlastitog iskustva.” Tako da se može reći da eseji predstavljeni u ovom Zborniku potiču da uvidimo “transformativne mogućnosti koje su, zahvaljujući tehnologiji društvenih medija, pružene ljudima, a posebno ženama.”

Knjiga je dostupna putem linka http://www.tpo.ba/b/Publikacije.html