ARHIVA 3

Juli 2014

1. PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA I INTERDISCIPLINARNA UČIONICA: TRAUMA, PAMĆENJE, OZDRAVLJENJE (TUZLA-POTOČARI)

S ciljem zajedničkog i kritičkog promišljanja o dubljim korijenima socijalne traume, poput kolektivnog nasilja, rata i genocida, razmjene iskustava i znanja o ovim konceptima i mehanizmima njihovog djelovanja, potpunijeg razumijevanja interakcija između različitih grupa i iniciranja interdisciplinarnog učenja koje nadilazi grupne podjele i otvara nove mogućnosti i vizije kolektivnog ozdravljenja, dana 12.-13.7.2014. godine, u okviru TPO Programa za interdisciplinarno učenje i istraživanja (PILAR), u Tuzli i Potočarima održana je prva Interdisciplinarna učionica “Trauma, pamćenje, ozdravljenje”.
Na Interdisciplinarnoj učionici učestvovali su eminentni znanstvenici/ce i aktivisti/ice iz BiH, Srbije, Australije i Amerike: akademik Dubravko Lovrenović, prof. dr. Alija Sutović, prof. dr. Hariz Halilović, prof. dr. Jasmina Husanović, prof. dr. Damir Arsenijević, doc. dr. Enes Osmančević, doc. dr. Patrick McCarthy, doc. dr. Mevludin Hasanović, doc. dr. Edisa Gazetić, dr. Nermina Kravić, mr.sc., dr. Amra Delić, dr. Branka Antić Štauber, Srđan Šušnica, dipl. iur., Rade Radovanović, dipl. novinar i dr. Zilka Spahić Šiljak, program direktorica TPO.
>> VIŠE

Juni 2014

NovI datum: TPO FONDACIJA ORGANIZIRA
INTERDISCIPLINARNU UČIONICU "TRAUMA, PAMĆENJE I OZDRAVLJENJE"

U okviru Programa za interdisciplinarno učenje i istraživanja (PIUIS) TPO Fondacija Sarajevo organizira Interdisciplinarnu učionicu: „Trauma, pamćenje i ozdravljenje.“ TPO PIUIS Program okuplja aktiviste, praktičare, intelektualce, studente i predavače iz različitih disciplina i sektora iz Bosne i Hercegovine i šire, u interdisciplinarnu učionicu interaktivnog tipa u kojoj će se putem akademskog dijaloga, istraživanja i intersektorske suradnje provoditi aktivnosti s ciljem unaprjeđenja integrativnog i interdisciplinarnog podučavanja, učenja i promišljanja u oblasti transformacije traume i društva, kulturne produkcije, pomirenja i izgradnje mira. Inicijalna Interdisciplinarna učionica „Trauma, pamćenje i ozdravljenje“ sa međunarodnim učešćem održat će se 12. i 13. Juli 2014. godine u Tuzli i Potočarima-Srebrenica, Bosna i Hercegovina.
Cilj je osnaživanje multinacionalne interdisciplinarne mreže implementiranjem Interdisciplinarne učionice, koja će služiti kao mjesto na kojem ćemo:

  • razmjenjivati iskustva i znanja,
  • zajednički primjenjivati interdisciplinarno učenje i zajednički provoditi interdisciplinarna istraživanja, te
  • otvoriti nove mogućnosti i vizije kolektivnog ozdravljenja.

Program Interdisciplinarne učionice dostupan je ovdje. >> PDF

April 2014

TPO FONDACIJA PROVELA ANALIZU POTREBA MLADIH

Federalni ParlamentU okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju" TPO Fondacija je provela analizu potreba mladih. U nastojanju da prati potrebe zajednice, ali i pojedinaca, TPO Fondacija osigurava odgovarajuće edukativne materijale i treninge koji mogu pomoći mladim ženama i muškarcima da se što aktivnije uključe u društveno-politički rad u svojim lokalnim zajednicama, a i šire. Cilj analize potreba mladih je ispitivanje stavova, mišljenja i potreba mladih u vezi s liderstvom, komunikacijom, zapošljavanjem i radom, položajem mladih u društvu te drugim pitanjima, kako bi se stvorila osnova za izradu edukativnih materijala za mlade. Analiza je provedena u periodu od januara do marta 2014. godine. U istraživanju je učestvovalo 85 ispitanika i ispitanica, i to studenata/ica s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te aktivista/ica Vijeća mladih općine Novo Sarajevo, među kojima su srednjoškolci/ke te studenti/ice (Pravni fakultet, Šumarski fakultet, Ekonomski fakultet, Farmaceutski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Građevinski fakultet). Analiza je ovdje dostupna.

>> PDF

Januar 2014

PROJEKAT: JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA ŽENE I MUŠKARCE U POLITICI MEDIJSKI IZVJEŠTAJ JULI 2012 – DECEMBAR 2013.

Federalni ParlamentU okviru projekta "Jednake mogućnosti za žene i muškarce u politici" u periodu od jula do oktobra 2012. provedena je i medijska kampanja, ujedinjenim resursima sa četiri različita projekta, koje je koordinirala organizacija Udružene žene Banja Luka. Iako su sredstva za ovu aktivnost bila prilično ograničena, partnerske organizacije su uspjele skrenuti pažnju lokalnih i nacionalnih medija na svoje aktivnosti.
Organizacije koje su učestvovale u kampanji u okviru projekta "Jednake mogućnosti" su: Udružene žene Banja Luka, Medica Zenica, Lara Bijeljina, Forum žena Bratunac, Vive Žene Tuzla, Institut za razvoj mladih Kult Sarajevo, Udružene građanke Bosansko Grahovo, Glas žene Bihać i Krajiška suza Sanski Most.

>> PDF

Januar 2014

DNEVNI LIST: KNJIGA "SJAJ LJUDSKOSTI – ŽIVOTNE PRIČE MIROTVORKI U BOSNI I HERCEGOVINI" AUTORICE ZILKE SPAHIĆ ŠILJAK

Federalni Parlament
Dr. Zilka Spahić-Šiljak, doktorica znanosti iz oblasti rodnih studija, prva profesorica iz BiH na prestižnom američkom sveučilištu Harvard, nedavno je objavila knjigu "Sjaj ljudskosti – životne priče mirotvorki u BiH". Ova profesorica u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Sveučilišta u Sarajevu u jednu je knjigu stavila 11 priča žena mirotvorki iz sedam gradova u BiH. O mirotvorkama, vjeri, ljudskosti i bh. društvu, dr. Zilka Spahić- Šiljak govori u razgovoru za naš list... >> PDF 1.DIO
>> PDF 2.DIO

Decembar 2013

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE "SJAJ LJUDSKOSTI – ŽIVOTNE PRIČE MIROTVORKI U BOSNI I HERCEGOVINI" AUTORICE ZILKE SPAHIĆ ŠILJAK

Federalni Parlament09. decembra 2013. godine je u zgradi UN House u Sarajevu održana promocija knjige "Sjaj ljudskosti – Životne priče mirotvorki u Bosni i Hercegovini" autorice Zilke Spahić Šiljak. Knjigu su promovirale, prof. Emerita Svenka Savić iz Novog, Sada, Nejra Nuna Čengić, a umjesto prof. Svetlane Slapšak, izvode iz njene recenzije je predstavila Aida Spahić. U ime UN Women se prisutnima se obratila šefica UN Women ureda u Sarajevu, Anne-Marie Esper Larsen, a promociju je moderirao Adnan Rondić. Na kraju se autorica zahvalila pristunima a Marko Oršolić, dobitnik mirovne nagrade Mreže mira je na kraju čestitao svim mirotvorkama.
Ovo istraživanje bavi se životima jedanaest žena, liderica i mirotvorki koje imaju različite etničke i religijske, ali i nereligijske identitete. Vrlo su aktivne u protekle dvije decenije na izgradnji mira i pomirenja u BiH. Važno je pisati životne priče jer nam one govore putevima spoznavanja šta znači postati potpuni čovjek i osoba od povjerenja.” Ovi putevi zahtijevaju snagu, posvećenost, znatiželju, strast, strategiju za iznalaženje rješenja u poteškoćama, te donošenje ispravnih odluka. Priče imaju snagu da nas dirnu (u srce). Ove priče bosanskohercegovačkih žena će, nadamo se, dirnuti čitatelje/ice da promisle o vlastitim životnim putevima, pomoći im da donesu odluke koje će dopustiti tom svjetlu ljudskosti, koje je često silom prigušeno ili potisnuto životnim problemima, da zasja. 
>> VIŠE..

Novembar 2013

ODRŽAN OKRUGLI STO U BRATUNCU – PREDSTAVLJANJE DOKUMENTA "PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE"

Federalni ParlamentU okviru inicijative „Građanke za ustavne promjene“ 19. novembra 2013. godine u Bratuncu je održan okrugli sto na kojem je predstavljen zajednički dokument „Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive“. 
Članice inicijative su učesnicima i učesnicama okruglog stola predstavile pet definisanih prioriteta za koje se inicijativa ,,Građanke za ustavne promjene'' zalaže, te prijedlog rodno odgovornih Amandmana na Ustav BiH.
>> VIŠE..

Oktobar 2013

ODRŽANI SUSRETI MLADIH SA POLITIČARKAMA – KULT SARAJEVO

Federalni Parlament
U okviru projekta Jednake mogućnosti za muškarce i žene u politici, Institut za razvoj mladih KULT organizovao je pet susreta mladih sa političarkama iz lokalne zajednice. Susretima je prisustvovao veliki broj mladih, a razgovarano je o različitim problemima sa kojima se mladi najčešće susreću, a jedan od zaključaka je da se rješenja za probleme moraju pažljivo planirati kako bi bili uspješno provedeni.
>> VIŠE..

Oktobar 2013

ODRŽANE POSJETE POLITIČARKI GLASAČICAMA U RURALNIM SREDINAMA – BOSANSKO GRAHOVO (UG GRAHOVO)

Federalni ParlamentU okviru projekta Jednake mogućnosti za muškarce i žene u politiciorganizacija "UG Grahovo" je organizovala pet susreta glasačica koje dolaze iz Bosanskog Grahova i vijećnica Općinskog Vijeća Bosansko Grahovo. Susretima je prisustvovao veliki broj žena iz ruralnih sredina. Na susretima su razmatrane različite teme i problemi sa kojima se stanovnice ovih područja svakodnevno susreću, kao što su problemi snadbijevanja pitkom vodom, te usvajanje Lokalnog gender akcionog plana od strane Općinskog vijeća Bosansko Grahovo.
>> VIŠE..

Oktobar 2013

ODRŽAN OKRUGLI STO U MODRIČI – PREDSTAVLJANJE DOKUMENTA "PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE"

Federalni ParlamentInicijativa "Građanke za ustavne promjene" je 24. oktobra 2013. godine održala okrugli sto u Modriči na kojem je predstavljen zajednički dokument "Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive".
Članice inicijative su učesnicima i učesnicama okruglog stola predstavile pet definisanih prioriteta za koje će se inicijativa ,,Građanke za ustavne promjene'' zalagati u procesu reforme Ustava BiH, te prijedlog rodno odgovornih Amandmana na Ustav BiH.

>> VIŠE..

Oktobar 2013

PREDSTAVLJEN DOKUMENT "PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE" U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BIH

Federalni ParlamentInicijativa "Građanke za ustavne promjene" je 22. oktobra 2013. godine na sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne Skupštine BiH predstavila zajednički dokument "Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive".
Članice inicijative su Komisiji predstavile pet definisanih prioriteta za koje će se inicijativa ,,Građanke za ustavne promjene'' zalagati u procesu reforme Ustava BiH, te prijedlog rodno odgovornih Amandmana na Ustav BiH. >> VIŠE..

Oktobar 2013

NAGRAĐENA I REALIZOVANA NAJBOLJA MIROVNA INICIJATIVA U BLAGAJU

Federalni ParlamentU okviru projekta Osnaživanje žena povratnica u Bosni i Hercegovini, koji implementira TPO Fondacija a podržava Ambasada Kraljevine Norveške, Udruženje Forma F, nakon održanog seminara na temu Rezolucija 1325: Žene, mir i sigurnost, u oktobru je odabrala i nagradila najbolju mirovnu akciju na lokalnom nivou.
Mirovna akcija „Žene povratnice u očuvanju mira", učesnice Radmile Kuzman iz Malog Polja kod Blagaja, realizovana je 9. oktobra 2013. godine. Akcija je podrazumijevala održavanje okruglog stola na temu „Žene povratnice u očuvanju mira" u Domu kulture u Blagaju.>> VIŠE..

Oktobar 2013

ODRŽAN SEMINAR REZOLUCIJA 1325 I REALIZOVANA NAJBOLJA MIROVNA INICIJATIVA U BOSANSKOM GRAHOVU

Federalni ParlamentU okviru projekta Osnaživanje žena povratnica u BiH,  koji implementira TPO Fondacija a podržava Ambasada Kraljevine Norveške, Udruženje građanki Grahovo je održalo jednodnevni seminar na temu UN rezolucija 1325: Žene-mir i sigurnost. Seminar je održan 12. juna 2013. godine u Bosanskom Grahovu. Nakon seminara, učesnice su dostavile prijedloge projekata za lokalne mirovne inicijative i komisija je odabrala najbolju mirovnu inicijativu.
Za najbolju mirovnu akciju proglašena je akcija za obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja, podnositeljice Aleksandre Lovren, te je ista nagrađena grantom i provedena 02. oktobra 2013. godine u Bosanskom Grahovu. Kroz provedbu mirovne inicijative organizirana je ulična akcija. Podijeljeno je 400 letaka. Cijelo vrijeme akcije bili su prisutni i mediji koji su zabilježili i interakciju sa građanima i građankama na temu nenasilja. >> VIŠE..

Oktobar 2013

PREDSTAVLJEN DOKUMENT "PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE"

Federalni Parlament(Sarajevo, 08. oktobar, 2013) Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj su članice inicijative „Građanke za ustavne promjene“predstavile zajednički dokument Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive.  Zajednička inicijativa je proizašla iz projekata ,,Doprinos ustavnoj reformi u BiH - Jednake mogućnosti za žene i muškarce u politici” koji finansira Ambasada Švicarske i ,,Žena i pravo danas” koji finansira ,,Kvinna till Kvinna” Švedska. Događaju su prisustvovali predstavnici različitih medija.
Članovi i članice inicijative smatraju da reforma Ustava Bosne i Hercegovine mora predstavljati konsenzus, ne samo političkih aktera, nego i svih građana i građanki o najvažnijim pitanjima kojima bi se definisao budući okvir zajedničkog života. S tim u vezi, u ustavni proces moraju se ravnopravno uključiti i žene i muškarci. 
Članovi i članice inicijative ,,Građanke za ustavne promjene'' definisali/e su pet prioriteta za koje će se zalagati u procesu reforme Ustava BiH, te su na osnovu njih kreirali rodno odgovorne Amandmane na Ustav. >> VIŠE..

Septembar 2013

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Federalni ParlamentPovodom sastanka predstavnika institucija Bosne i Hercegovine i čelnika vodećih političkih stranaka o procesu pristupanja BiH Evropskoj Uniji, koji će se održati 1. oktobra 2013. godine u Briselu, predstavnice inicijative "Građanke za ustavne promjene" žele skrenuti pažnju javnosti na važnost aktivnog učešća žena u procesu odlučivanja o ustavnim reformama te nužnosti promjene Ustava BiH iz rodne perspektive i iz perspektive ljudskih prava.
Prvi put veći broj ženskih nevladinih organizacija iz čitave BiH organizirano djeluje u vezi sa pitanjima ustavnih promjena BiH i zajednički su uspjele usaglasiti prioritete i konkretne prijedloge amandmana na Ustav BiH,...
>PDF

Septembar 2013

ODRŽANE POSJETE POLITIČARKI/POLITIČARA GLASAČICAMA U RURALNIM SREDINAMA – ORGANIZACIJA ŽENA "LARA" BIJELJINA

Federalni ParlamentU okviru projekta Jednake mogućnosti za muškarce i žene u politici, Organizacija žena "Lara" Bijeljina organizovala je pet posjeta političarki/političara građankama u ruralnim područjima. Susretima je prisustvovao veliki broj žena iz ruralnih sredina i predstavnici Skupštine Opštine Bijeljina, i razmatrani su različiti problemi sa kojima se stanovnice ovih područja svakodnevno susreću. >> VIŠE..

August 2013

NAGRAĐENE I REALIZOVANE NAJBOLJE MIROVNE INICIJATIVE U BRATUNCU

Federalni ParlamentU okviru projekta Osnaživanje žena povratnica u Bosni i Hercegovini, koji implementira TPO Fondacija a podržava Ambasada Kraljevine Norveške, Forum žena Bratunac, nakon održanog seminara na temu Rezolucija 1325: Žene, mir i sigurnost, u junu je odabrala i nagradila najbolje mirovne akcije na lokalnom nivou. 
Mirovna akcija učesnica iz Konjević Polja, realizovana je od 28.-30. juna 2013. godine u okviru manifestacije “Dani maline - Bratunac 2013”, koja se svake godine tradicionalno održava u Bratuncu. Akcija je podrazumijevala promociju tradicionalne bosanske kuhinje žena povratnica. 
Druga mirovna akcija, pod nazivom „Opremanje bosanske sobe“ realizovana je u toku mjeseca avgusta 2013. U okviru ove mirovne akcije izvršena je manja adaptacija prostora gdje će žene iz mjesne zajednice Glogova moći da se okupljaju i da izlažu svoje ručne radove.
>> VIŠE..

August 2013

SEMINAR "USTAVNE REFORME I GENDER PERSPEKTIVA U BIH I EVROPSKOJ PRAKSI"TRODNEVNI SEMINAR U KONJICU, 12-15.08.2103

Federalni ParlamentU okviru projekta Ustavne promjene u BiH: Jednake mogućnosti za muškarce i žene u politici koji finansira Švicarska razvojna agencija (SDC), u periodu od 12. do 15. augusta 2013. godine u Konjicu je održan trodnevni seminar na temu Ustavne reforme i gender perspektiva u BiH i evropskoj praksi. Cilj seminara je bio upoznavanje učesnica sa iskustvima ustavne reforme posmatrane kroz prizmu ravnopravnosti polova u zemljama u regionu i Evropi i pripreme partnerskih organizacija za dijalog u procesu ustavnih reformi u BiH. TPO tim je pripremio rodno osjetljive amandmane i prezentirao ih učesnicama, kao i Platformu koju je zajednički usaglašena sa HCA Banja Luka i Udružene žene Banja Luka koje su pripremale Platformu sa članicama Ženske mreže. Seminar je organizovan za 11 partnerskih nevadinih organizacija koje učestvuju u implementaciji projekta. Predavanja i radionice na seminaru održale su ekspertice iz oblasti ustavnog i međunarodnog prava, politike i nevladinog sektora, te žene koje su u svojim zemljama učestvovale u reformskim procesima.
>> VIŠE..

Juli 2013

ODRŽAN SEMINAR REZOLUCIJA 1325 I REALIZOVANA NAJBOLJA MIROVNA INICIJATIVA U SANSKOM MOSTU

Federalni ParlamentU okviru projekta Osnaživanje žena povratnica u Bosni i Hercegovini, koji implementira TPO Fondacija a podržava Ambasada Kraljevine Norveške, Udruženje Krajiška suza je 27. aprila 2013. godine u Sanskom Mostu održala seminar na temu Rezolucija 1325: Žene, mir i sigurnost. Seminaru je prisustvovala 21 žena povratnica u Sanski Most. Nakon seminara, učesnice su dostavile prijedloge projekata za lokalne mirovne inicijative i komisija je odabrala najbolju mirovnu inicijativu. 
Najbolja mirovna inicijativa, podnositeljice Emire Talić iz Šehovaca, pod nazivom „Ništa nije nemoguće“ nagrađena je grantom i sprovedena 31. jula 2013. godine. U okviru inicijative provedena je ulična akcija koja je trajala tri sata.
>> VIŠE..

Juli 2013

TPO FONDACIJA PRIREDILA PRIRUČNIK "MOJA POSLOVNA IDEJA, MOJA ŠANSA"

Federalni ParlamentU okviru Projekta ''Jednake mogućnosti za žene i muškarce u politici u BiH'' TPO Fondacija je priredila Priručnik ''Moja poslovna ideja, moja šansa'' kako bi kroz edukaciju osnažili žene u seoskim sredinama, ali i u drugim lokalnim zajednicama za pokretanje vlastitog biznisa, ali i za aktivniji društveno-politicki angazman. Priručnik je rezultat timskog rada autorica: Nadire Durakovic, Danke Zelic i Emine Abrahamsdotter, a stampan je uz podršku Švicarske vlade. Ovo je jedan od načina da se ohrabri i pomogne žensko poduzetnistvo u BiH, jer žene predstavljaju najsiromasniji dio populacije u svijetu, pa i u BiH. Priručnik se može dobti u prostorijama TPO Fondacije. >>PDF

Juli 2013

ODRŽANA RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA "JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA ŽENE I MUŠKARCE U POLITICI"

Federalni ParlamentU okviru projekta Jednake mogućnosti za žene i muškarce u politici održana je radionica u vezi sa pripremom Lokalnih gender akcionih planova u deset gradova BiH u kojima partnerske organizacije TPO Fondacije implementiraju ovaj projekat.
Radionicu je organizirala  ‘Medica Zenica’ koja je pozvala i članove svog lokalnog tima (predsjedavajućeg općinskog vijeća, direktorica službe za društvene djelatnosti i predstavnik
>> VIŠE..

Juli 2013

POZIV ZA STUDENTE/ICE DRUŠTVENIH NAUKA

Federalni ParlamentU okviru projekta "Ženska strana politike" HcA Banja Luka u saradnji sa parterskim organizacijama organizira studijsku posjetu Banjaluci za grupu studenata i studentkinja sarajevskog Univerziteta 25. i 26. jula 2013. godine. Cilj je senzibilizacija studenata i studentkinja po pitanju koncepta rodne ravnopravnosti u BiH. Tokom dvodnevne posjete Banjaluci, grupa studenata će posjetiti nekoliko nevladinih organizacija i Gender Centar RS, obići grad na Vrbasu i družiti se sa banjalučkim studentima, koji su 2012 posjetili Sarajevo. Ako ste zainteresirani prijavite se.
Prijave sa slijedećim podacima: ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa, fakultet i godina studija, možete poslati do 15. jula 2013. na:
vstojanovic@hcabl.org ili  zumicevic@hcabl.org.
Za više detalja možete pozvati Helsinški parlament građana na
051/ 432 -750 ili
065/ 420 - 247.

Juni 2013

NAGRAĐENA I REALIZOVANA NAJBOLJA MIROVNA INICIJATIVA U OPŠTINI GALMOČ

Federalni ParlamentU okviru projekta Osnaživanje žena povratnica u Bosni i Hercegovini, koji implementira TPO Fondacija a podržava Ambasada Kraljevine Norveške, Udruženje žena „LI-Woman“ iz Livna, nakon održanog seminara na temu Rezolucija 1325: Žene, mir i sigurnost, u junu je odabrala i nagradila najbolju mirovnu inicijativu na lokalnom nivou. 
Najbolja inicijativa, podnositeljice Elvedine Vojić-Erceg, pod nazivom „Pokrenite se Glamočanke“ je nagrađena grantom i realizovana u  Glamoču, 29. i 30. juna 2013. U okviru inicijative održana su dva seminara i jedna ulična akcija za žene povratnice, većinom iz ruralnih područja, i to u suradnji sa udrugom žena „Glamočanke“. >> VIŠE..