ARHIVA 3

Novembar 2016

OTVORENA IZLOŽBA ''POEZIJA I MUZEJ RAZIJE HANDŽIĆ''

U ponedjeljak, 28.11.2016., u okviru kampanje 16 dana aktivizma, TPO Fondacija je u saradnji s Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Sarajevskim otvorenim centrom otvorila izložbu "Poezija i muzej Razije Handžić". Izložba ujedno predstavlja obilježavanje i odavanje počasti ženama koje su doprinijele razvoju kulture u BiH te je promocija ženskog stvaralaštva u bh. književnosti i jedan od načina da se djela bh. autorica otrgnu od zaborava.
Video zapis sa otvorenja izložbe:
https://youtu.be/GHjkXCyd1GM

>> VIŠE

Novembar 2016

TPO FONDACIJA U SARADNJI S MUZEJOM KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI BIH VAS POZIVA NA OTVORENJE IZLOŽBE "POEZIJA I MUZEJ RAZIJE HANDŽIĆ", 28.11. 2016. U 13:00 SATIPrvi put u pedeset i pet godina svoga postojanja Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine producirao je izložbu o svojoj osnivačici, pjesnikinji Raziji Handžić. Ova, posljednja u nizu autorskih izložbi kojima u 2016. godini obilježavamo svoj jubilej, svjedoči o načinu na koji naša kultura pamti svoje kulturne radnice.
U vremenu kada se naše institucije kulture sistemski razgrađuju, odlučili smo ustati protiv brisanja pamćenja.
Pridružite nam se u bilježenju doprinosa žena kulturi, nauci i institucijama: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Sime Milutinovića Sarajlije 7, 28.11.2016. u 13 sati.
E-Pozivnica za izložbu

>> VIŠE

Novembar 2016

TPO PREDSTAVLJA PROGRAM AKTIVNOSTI POVODOM 16 DANA AKTIVIZMA, KAMPANJE PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je međunarodna kampanja koju obilježava oko 3700 organizacija u više od 160 zemalja širom svijeta. Počinje 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama, a završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava i godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima.
TPO Fondacija kroz svoje aktivnosti povodom 16 dana aktivizma ima za cilj podizanje svijesti građana i građanki o posljedicama nasilja na pojedinke, porodice i društvo. Posebna važnost se posvećuje učešću osnovnih i srednjih škola širom BiH kao važnim mjestima sekundarne socijalizacije u kojima nastavnici, učenici ali i roditelji treba da rade zajedno kako bi se različite forme rodno zasnovanog nasilja reducirale i učinile da nasilje ne bude prihvatljiv oblik ponašanja.
Nasilje nije rješenje ni za jedan problem stoga TPO Fondacija poziva sve da zajedničkim djelovanjem kroz mirovne aktivnosti, obrazovne programe i promicanje dobroga pomognu zajednici da se efektivno suprotstavi svim oblicima nasilja koji nas okružuju.
>> VIŠE

Novembar 2016

RADIONICE IZ MEDIJSKE PEDAGOGIJE U SARAJEVU

S obzirom da svakodnevno svjedočimo (ne)kulturi nasilja koja prožima svaku poru našeg društva, TPO Fondacija je odlučila udružiti snage sa nastavnicima/ama iz tri kantona i na taj način doprinijeti prevenciji i smanjenju nasilja u bh. školama. Nakon uspješno realiziranih radionica iz oblasti medijske pedagogije u  Mostaru i Tuzli uslijedilo je druženje sa sarajevskim nastavnicima/ama koji/e su s ekipom iz Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju pretakali svoja iskustva i anegdote u buduće kratke filmove koji će se koristiti u obrazovnim procesima i za podizanje svijesti o nasilju.

>> VIŠE

Novembar 2016

DRUGI SET RADIONICA IZ OBLASTI MEDIJSKE PEDAGOGIJE U MOSTARU

Prevencija i smanjenje nasilja u školama trogodišnji je projekat TPO Fondacije koji se provodi u saradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nakon procesa strateškog planiranja utvrđen je plan djelovanja i pedagoško-preventivnih mjera protiv nasilja u školama. Prve aktivnosti u okviru ovoga projekta su radionice iz oblasti medijske pedagogije čiji je cilj osnaživanje nastavnika/ca za korištenje audiovizuelnih materijala i njihovo samostalno kreiranje. Drugi set radionica iz oblasti medijske pedagogije održan je u Mostaru 03. i 07.11.2016. u saradnji sa Centrom za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.
>> VIŠE

Novembar 2016

SPORAZUM TPO FONDACIJE I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA, KULTURE I SPORTA KS
O PREVENCIJI NASILJA U ŠKOLAMA

01.11.2016. TPO Fondacija potpisala je sporazum sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta KS. Sporazumom je iskazano zajedničko opredjeljenje za realizaciju različitih obrazovnih i pedagoških sadržaja iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja za nastavnike i roditelje učenika svih osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. "Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i TPO Fondacija će planirati i dogovarati implementaciju zajedničkih programskih aktivnosti koje će uključivati edukativne radionice i izradu edukativnog materijala za nastavno osoblje i roditelje, stručne seminare i konferencije, gostujuća predavanja i promocije različitih edukativnih publikacija iz ove oblasti",  naveo je ministar Kazazović. Kako je istaknuto, cilj je jačanje odgojno-obrazovnog rada u školama koji se odnosi na prevenciju vršnjačkog  nasilja, kao i  roditeljskih i nastavničkih kompetencija. Dogovorene aktivnosti realizirat će se tokom ove i naredne školske godine.

Oktobar 2016

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
TUZLANSKOG KANTONA29. i 30.10.2016. održana je prva radionica svjetskog etosa za osnovne škole na području Tuzlanskog kantona na kojoj je prisustvovalo 24 nastavnika/ca iz različitih oblasti. Radionica je održana u prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, a samu radionicu kao i projekt implementira TPO Fondacija nakon uspješno održanih radionica iz ove oblasti na području četiri kantona (Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski) za više od 200 nastavnika/ca.

>> VIŠE

Oktobar 2016

PRVI SET RADIONICA IZ OBLASTI MEDIJSKE PEDAGOGIJE U MOSTARU

Prevencija i smanjenje nasilja u školama trogodišnji je projekat TPO Fondacije koji se provodi u saradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nakon procesa strateškog planiranja utvrđen je plan djelovanja i pedagoško-preventivnih mjera protiv nasilja u školama. Prve aktivnosti u okviru ovoga projekta su radionice iz oblasti medijske pedagogije čiji je cilj osnaživanje nastavnika/ca za korištenje audiovizuelnih materijala i njihovo samostalno kreiranje. Nakon uspješno realiziranih radionica u Tuzli, priča se nastavlja u Mostaru gdje je održan prvi set radionica 26. i 27.10.2016. u saradnji sa Centrom za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.
>> VIŠE

Oktobar 2016

DRUGI SET RADIONICA IZ OBLASTI MEDIJSKE PEDAGOGIJEImplementacija radionica iz oblasti medijske pedagogije u sklopu projekta ''Prevencija i smanjenje nasilja u školama'' se nastavila u Tuzli 19. i 20.10.2016. Riječ je o jednom dijelu trogodišnjeg projekta koji provodi TPO Fondacija Sarajevo u suradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, a radionice se implementiraju u suradnji s Centrom za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (CKMD).

>> VIŠE

Oktobar 2016

PRVI SET RADIONICA IZ OBLASTI MEDIJSKE PEDAGOGIJENakon sklopljene suradnje s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona 12. i 13.10. 2016. započela je implementacija prvih radionica iz oblasti medijske pedagogije u Tuzli u sklopu trogodišnjeg projekta ''Prevencija i smanjenje nasilja u školama'' kojeg provodi TPO Fondacija Sarajevo. Na prve dvije jednodnevne radionice prisustvovalo je po 10 nastavnika/ca iz 10 škola sa područja Tuzlanskog kantona. Radionice se provode u suradnji sa Centrom za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (CKMD).

>> VIŠE

Oktobar 2016

KONKURS ZA NAJBOLJI STRIP NA TEMU:
PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!


Povodom obilježavanja DANA LJUDSKIH PRAVA TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju" raspisuje konkurs i poziva sve zainteresovane u dobi između 15 i 21 godine iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave na konkurs za najbolji nacrtani strip na temu:
PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!
Koristi vlastitu kreativnost, promišljaj o nasilju u našem društvu i izrazi se kroz umjetnost stripa!


>> VIŠE

Oktobar 2016

RAZGOVOR SA MYROM STROBER - PROMOCIJA KNJIGE "PODJELA POSLA"

Myra Strober, profesorica na Stanford univerzitetu i autorica knjige ''Podjela posla – kako sam u svojoj porodci i karijeri naučila da se izborim za sebe (i ostavim prostora za druge)'' sinoć (06. Oktobra 2016) nam se pridružila u online razgovoru na promociji knjige koju su organizirali Deloitte d.o.o. i TPO Fondacija.
Kako imati i karijeru i porodicu, kako praviti mreže podrške, kako se boriti protiv diskriminacije u dominantno muškom radnom okruženju, te kako graditi vlastiti stil liderstva, pitanja su o kojima se razgovaralo tokom promocije knjige u hotelu ''Evropa'' u Sarajevu. Aida Spahić, jedna od prevoditeljica knjige zajedno za Zilkom Spahić Šiljak, vodila je promocijiu i razgovor sa Myrom Strober. O knjizi su govorile Sabina Softić, partnerica Adriatic regije u Deloitte d.o.o., Jasna Kovačević, viša asistenitica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Zilka Spahić Šiljak, docentica i istraživačica na Stanford univerzitetu i programska direktorica TPO Fondacije.
>> VIDEO SA PROMOCIJE >> VIŠE

Septembar 2016

PRVI MODUL TRENINGA ZA TRENERE
U OBLASTI SVJETSKOG ETOSA U ŠKOLI

U periodu od 29.09.2016. do 01.10.2016. održan je prvi modul obrazovnog ciklusa Trening za trenere u oblasti ''Svjetskog etosa u školi'' u franjevačkom samostanu ''Sv. Bonaventura'' u Visokom kojeg je organizirala TPO Fondacija. Petnaest nastavnika/ca iz četiri kantona (Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski) su imali priliku učiti o  osnovama andragoške metodologije, filozofiji, ljudskim pravima i socijalnoj pravdi iz religijskog i sekularnog ugla, a predavači i predavačice su bili/e stručnjaci/kinje iz gore navedenih oblasti: Mirjana Mavrak, Spahija Kozlić, fra Mile Babić, Zilka Spahić-Šiljak, Emina Abrahamsdotter, Monja Šuta-Hibert i Alen Kristić. Svrha ovog trodnevnog obrazovnog ciklusa je osposobljavanje budućih voditelja/ica radionica svjetskog etosa koji će u narednom periodu promovirati i podučavati različitim mogućnostima intergracije svjetskog etosa u školski obrazovni sistem
>> VIŠE

Septembar 2016

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
KANTONA SARAJEVO

Nakon uspješno uspostavljene suradnje sa Pedagoškim zavodima i Ministarstvima obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru i nakon održanih radionica za preko dvije stotine srednjoškolskih nastavnika/ca i profesora/ica, TPO Fondacija uspjela je osigurati sredstva i uslove za novu fazu projekta SVJETSKI ETOS U ŠKOLI. U skladu s tim, 24. i 25.09.2016. održana je prva radionica iz oblasti svjetskog etosa za osnovne škole Kantona Sarajevo na kojoj je prisustvovalo 22 nastavnika/ca islamskog odnosno katoličkog vjeronauka i predmeta Društvo, kultura i religija.

>> VIŠE

Septembar 2016

BROŠURA - INTERDISCIPLINARNe UČIONICe
Zenica – Zagreb – Beograd

Septembar 2016

TREĆA INTERDISCIPLINARNA UČIONICA U BEOGRADU

U četvrtak, 15.09.2016. u Beogradu je održana treća interdisciplinarna učionica pod nazivom ''Politizirana sjećanja: Borba za teritorij kolektivnog sjećanja'' u organizaciji TPO Fondacije. Učionica je ponovno na jednome mjestu okupila studente/ice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a postava predavača i predavačica nije nimalo zaostajala za prethodne dvije učionice te su se ovoga puta za katedrom našli Dubravka Stojanović, Sonja Biserko, Staša Zajović, Milivoje Bešlin, Momir Samardžić i Milovan Pissari. Teme su se protezale od prikazivanja drugačije historije i njenih činjenica u udžbenicima historije, holokausta Roma koji se uredno prešućuje u javnosti i školskim silabusima, feminističkom pristupu suočavanja s prošlošću, historijskom revizionizmu i političkoj upotrebi prošlosti, raspadu Jugoslavije u kontekstu međunarodnih odnosa te jezičkoj standardizaciji krajem 19. i početkom 20 . stoljeća kao primjeru izgradnje nacionalnog identiteta.
>> VIŠE

Septembar 2016

REFLEKSIJE BJORNA KRONDORFERA O TRAUMA I SJEĆANJU U BIH
Jedan od panelista na međunarodnoj konferenciji ''Trauma, sjećanje i ozdravljenje'' koju je organizirala TPO Fondacija od 12-14 jula 2016 godine, bio je i profoesor Bjorn Krondorfer sa Univerziteta Sjeverne Arizone. U svom tekstu koji je objavio Centar za međunarodno obrazovanje profesor Krondorfer govori o ožiljcima rata koji su markirali živote BiH građana i o teškoćama u liječenju njihovih traumama.

>> VIŠE

Septembar 2016

SAJAM ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U SJEVERNOJ BiH

U subotu, 10. 09. 2016. otvorenjem Sajma ženskog poduzetništva službeno je završen projekt ''Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici'' kojeg je TPO Fondacija u suradnji s udruženjem/udrugom žena ''Posavski cvijet'' implementirala posljednjih godinu dana u Orašju, Domaljevcu i Donjim Žabarima, a uz podršku ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu. Prisutnima su se na otvorenju obratili načelnik općine Orašje Đuro Topić, program direktorica TPO Fondacije Zilka Spahić Šiljak, rukovoditelj Službe za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje Pero Baotić i predsjednica UŽ ''Posavski cvijet'' Mandica Živković. Nakon obraćanja uslijedio je nastup folklorne skupine iz OŠ ''Vidovice'', a zatim je sajam otvoren za javnost..
>> VIŠE

Septembar 2016

POSTANITE ŠKOLA SVJETSKOG ETOSA

Želite da Vaša škola bude prepoznatljiva po tome što svoje aktivnosti realizira kroz promociju univerzalnih etičkih vrijednosti te po pedagoškom radu i aktivnostima koje u prvom planu ističu univerzalnu etičku samosvijest nastavnika/ca i učenika/ca i potiču na kritičko mišljenje? Treba Vam pomoć i podrška da dodatno osnažite školsku svakodnevnicu na temeljima ljudskosti, univerzalnosti, nenasilja, solidarnosti i tolerancije? Želite li da Vaša škola bude prepoznatljiva i po tome što svoje aktivnosti osmišljava i realizira u duhu tolerancije prema manjinskim zajednicama koje su prisutne u lokalnoj zajednici? Ukoliko su Vaši odgovori potvrdni onda Vas srdačno pozivamo da se prijavite i tako postanete "Škola svjetskog etosa".
>> VIŠE

Septembar 2016

IMPLEMENTACIJA PROJEKTA PREVENCIJE I SMANJENJA
RODNO ZASNOVANOG NASILJA U ŠKOLAMA

Krajem mjeseca augusta i početkom septembra 2016. godine TPO Fondacija je u suradnji sa Pedagoškim zavodom Kantona Tuzla i Ministarstvom obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona započela realizaciju trogodišnjeg projekta prevencije i smanjenja rodno zasnovanog nasilja u školama. Tim povodom, održani su sastanci strateškog planiranja na kojima su učestvovali/e predstavnici/e Pedagoškog zavoda Kantona Tuzla, Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona kao i nastavnici/e i pedagozi/ginje dvadeset osnovnih i srednjih partnerskih škola. Sastanci strateškog planiranja su rezultirali zajedničkim planom djelovanja i utvrđenim programskim aktivnostima koje će se u naredne tri godine sistematski i uz podršku zvaničnih obrazovnih struktura pomenutih kantona realizirati.
>> VIŠE

Juli 2016

ODRŽANA LJETNA ŠKOLA: DEMITOLOGIZACIJA NACIJA I IDENTITETA:
BOSNA U EVROPSKOM SREDNJEM VIJEKU

U periodu od 15. do 19. jula 2016. u organizaciji TPO Fondacije i Univerziteta u Zenici organizirana je ljetna škola pod nazivom: Demitologizacija nacija i identiteta: Bosna u evropskom srednjem vijeku u Jajcu. Škola je okupila studente iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Australije, Italije, Austrije, Poljske, dok su za katedrom sjedili respektabilni/e stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti medijevalistike, jezika, književnosti i historije općenito. Posljednjeg je dana bila upriličena posjeta masovnoj grobnici ''Tomašica'' i logoru Trnopolje u Prijedoru i Banjoj Luci gdje su studenti/ce mogli slušati o traumama, historijskim činjenicama kao i samom suočavanju s prošlošću.
>> VIŠE

Juli 2016

ZAVRŠENA DRUGA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ''TRAUMA, PAMĆENJE I OZDRAVLJENJE NA BALKANU I ŠIRE"

Posjetom Srebrenici i susretom sa ženama iz udruženja ''Snaga žene'' službeno je završena Druga međunarodna konferencija ''Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire'' koju je TPO Fondacija iz Sarajeva organizovala u saradnji sa Univerzitetom u Bostonu (SAD), Univerzitetom u Zenici (BiH), George Mason Univerzitetom (SAD), Centrom za pravdu i izgradnju mira Eastern Mennonite Univerziteta u Virginiji (SAD), Vrije Univerzitetom u Amsterdamu (Nizozemska), Documentom (Hrvatska) i Harvard programom za izbjegličku traumu (SAD). Tokom tri dana izlaganja i diskusija svjetskih stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti psihosocijalne terapije, psihologije, psihijatrije, historije, sociologije, antropologije, rodnih studija i umjetnosti, govorilo se o prevladavanju traumatskih iskustava pojedinaca i zajednica u različitim kulturološkim i političkim kontekstima i kako ta iskustva mogu biti od pomoći ljudima u BiH i regionu. Navodeći ključne zaključke konferencije, program direktorica TPO Fondacije, Zilka Spahić-Šiljak istakla je da će se početkom 2017. godine objaviti Zbornik radova sa konferencije na bosanskom i engleskom jeziku te da će svi materijali i informacije o ovoj temi biti dostupni online.
Dio video materijala sa prezentacijama učesnika možete naći na ovom linku.
>> VIŠE