ARHIVA 4

Juli 2016

NAJAVA DRUGE MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ''TRAUMA, PAMĆENJE I OZDRAVLJENJE NA BALKANU I ŠIRE''

U regiji koja je doživjela ogromno nasilje tokom tri rata u proteklom stoljeću, ožiljci traume su duboki i međusobno se prožimaju. Višestruka sjećanja nisu jednostavne priče o patnji, nego je riječ o društveno-političkim agendama koje se ogledaju u narativima žrtava. Sa historijskog stajališta, bol i veliki gubitak koje su iskusile sve strane u ovim oružanim sukobima i represivnim režimima podrazumijevaju činjenicu da su čitavi kolektivi duboko traumatizirani, što pak zahtijeva procese prihvatanja i ozdravlje- nja. Ovakva stvarnost, pomiješna sa instrumentalizacijom patnje, stvara društveno- dinamički nedostatak povjerenja, prihvatanja i empatije što je uvjet za kolektivno ozdravljenje. Naprotiv, ovaj začarni krug nasilja i žrtve može samo dovesti do budućih sukoba. Kako bi se mogao započeti proces oporavka ili detraumatizacije prema pravednijem, miroljubivijem i stabilnijem društvu, ono bi prije svega trebalo osvijestiti vlastitu traumu. U tom smislu, potrebno je kreirati društveno okruženje koje će podjedanko uvažavati autentičnost traume pojedinca/pojedinke kao i kredibilitet traumatičnih narativa određenih grupa. TPO Fondacija i njeni cijenjeni/e partneri/ce će se baviti ovom temom na Drugoj međunarodnoj konferenciji ''Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire'' u periodu od 12. do 14. jula 2016. u prostorijama Katoličkog školskog centra ''Sv. Josip'' u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
>> VIŠE

Juli 2016

PROMOCIJA KNJIGE MI DJECA OKUPACIJE: PRIPOVIJESTI KĆERKI I SINOVA SAVEZNIČKIH VOJNIKA


TPO Fodancija u Sarajevu poziva Vas na promociju knjige Mi djeca okupacije: Pripovijesti kćerki i sinova Savezničkih vojnika autorice Ute Baur-Timmerbrink.
Ova knjiga pripovijeda sudbinu djece okupacije koja se nisu pomirila sa neriješenim pitanjima oko svog porijekla. Dvanaest izabranih portreta kao i dva teorijska poglavlja oslikala su djecu okupacije u Njemačkoj i Austriji nakon Drugog svjetskog rata, i predstavili njihove živote i veliku čežnju za istinom. U promociji knjige sudjelovat će:
Ute Baur-Timmerbrink, autorica knjige Dr. Heide Glaesmer, psihologinja i psihoterapeutica Amra Delić, psihijatrica Monja Šuta-Hibert, moderatorica i prevoditeljica ovog naslova.

Promocija će se održati u Bošnjačkom institutu (Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo) u ponedjeljak 11. jula 2016. s početkom u 19 sati.

>> VIŠE

Juli 2016

PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM "BOSANSKI ŽENSKI MUSLIMANSKI OBREDI – UČENJE, RECITIRANJE I PODUČAVANJE U SARAJEVU"

Dokumentarni film o muslimanskim obredima bosanskih žena pod nazivom "Bosanski ženski muslimanski obredi – učenje, recitiranje i podučavanje u Sarajevu" premijerno je prikazan  (SARAJEVO, 08. juli 2016) u prepunoj sali Bošnjačkog instituta u Sarajevu u organizaciji TPO Fondacije. Film autorica doc. dr. Zilke Spahić Šiljak i prof. dr. Catharine Raudvere, nastao je u produkciji Copenhagen Univerziteta i uz pomoć Carslberg fondacije, govori o damama sarajevske mevludske tradicije kao što su bula Ramiza Šećerović, bula Enisa Meštrovac a posebno ističe rad hadži Aiša hanume Fočakovke i Medihi hanumi Silajdžić koje više od četrdeset godina predvode obrede mevluda i tevhida i  danas su jedine dvije žene sa završenom Medresom iz 1948. godine.
>> VIŠE

Juli 2016

NAJAVA PROJEKCIJE FILMa - Bosanski Ženski muslimanski obredi:
uČenje, recitiranje i poduČavanje u Sarajevu

Juni 2016

PROMOCIJA UN REZOLUCIJE 1325: ODRŽANA PRVA MIROVNA AKTIVNOST U SKLOPU PROJEKTA ''EKONOMSKA STABILNOST ŽENA KAO DOPRINOS IZGRADNJI MIRA U ZAJEDNICI''


U Orašju je, 28. 06. 2016. u sklopu projekta ''Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici'' koji provodi TPO Fondacija je održana prva mirovna aktivnost u svrhu promocije UN Rezolucije 1325. Bila je riječ o dodjeli knjiga biblioteci područne osnovne škole ''Fra Ilije Starčevića'' u Kostrču. Mirovnu aktivnost je organizirala udruga/udruženje žena ''Posavski cvijet''.
>> VIŠE

Juni 2016

DRUGA INTERDISCIPLINARNA UČIONICA ''POLITIZIRANA SJEĆANJA - BORBA ZA TERITORIJ KOLEKTIVNOG PAMĆENJA'' U ZAGREBU


Najavljujemo održavanje druge Interdisciplinarne učionice ''Politizirana sjećanja – borba za teritorij kolektivnog pamćenja'' u organizaciji TPO Fondacije i Kluba studenata povijesti – ISHA iz Zagreba. Učionice se održavaju u sklopu PILAR programa, čiji je fokus na afirmaciji interdisciplinarnog pristupa u metodama učenja i istraživanja u društvenim i humanističkim disciplinama u svim oblicima društvenosti na prostoru bivše Jugoslavije. Druga Interdisciplinarna učionica će se održati u Zagrebu u utorak, 21. 06. 2016. u konferencijskoj dvorani na II katu knjižnice Filozofskog fakulteta s početkom u 11:30 sati.
>> VIŠE

Juni 2016

0% TOLERANCIJE NASILJU U ŠKOLAMA

TPO Fondacija i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) sinergijskim djelovanjem i zalaganjem su objavili Vodič kroz Protokol o postupanju u slučaju nasilja u školi za djecu/mlade, roditelje i nastavno osoblje ''0% tolerancije nasilju u školi''. Riječ je o publikaciji koja je namijenjena prije svega djeci i mladima, roditeljima i nastavnom osoblju i nastala je iz potrebe da se pokušaju podržati već postojeći mehanizmi i zakonske obaveze na koje su se škole u HNK prethodno obavezale. Vodič je promoviran 15.06.2016. u sklopu zvanične Konferencije o programu prevencije nasilja i maloljetničke delinkvencije koju je organizovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).
>> VIŠE

April 2016

PRVA INTERDISCIPLINARANA UČIONICA: ''POLITIZIRANA SJEĆANJA - BORBA ZA TERITORIJ KOLEKTIVNOG SJEĆANJA'' ODRŽANA U ZENICI

U Zenici (Muzej grada Zenice), 22.04.2016. je održana prva u nizu od tri interdisciplinarne učionice pod nazivom ''Politizirana sjećanja - borba za teritorij kolektivnog sjećanja''. Učionice se održavaju u sklopu PILAR programa i predstavljaju svojevrsnu uvertiru u međunarodnu konferenciju ''Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire'' koja će se održati u julu ove godine. Učionica je održana uz podršku TPO Fondacije Sarajevo i u saradnji s Odsjekom za BHS jezik i književnost Univerziteta u Zenici. Panelisti/ce su bili  respektabilni/e stručnjaci/kinje u području psihijatrijske, historijske, političke, pravne, religijske i kulturološke nauke koji su zajedno sa studentima/cama iz Srbije, Hrvatske, Poljske i BiH pokušali pronaći i ponuditi odgovore u kojem smjeru bismo trebali ići ka boljem i tolerantnijem suživotu.
>> VIŠE

April 2016

POSJETA ZAMJENICE NORVEŠKE AMBASADORICE ORAŠJU U SKLOPU PROJEKTA ''EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA''

U Orašju, 18.04.2016. je bila upriličena posjeta zamjenice ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH, gospođe Anne I. M. Havnør u sklopu projekta ''Ekonomsko osnaživanje žena u lokalnim zajednicama'' koji je implementirala TPO Fondacija Sarajevo. Gospođa Havnør i predstavnice TPO Fondacije Sarajevo su se sastale s predstavnicima vlasti u Posavskom kantonu i predstavnicama Udruženja žena ''Posavski cvijet'' gdje su razgovarali o rezultatima projekta i daljnjoj podršci sudionicama ovog projekta, jer je rodna ravnopravnost vrlo bitna za gospodarski razvoj i prosperitet. Izložba rukotvorina i delicija proizašlih iz kreativnosti i marljivosti sudionica projekta, kao i posjeta porodičnim imanjima koja se bave poljoprivredom i proizvodnjom ukrasnog bilja podržanih ovim projektom je bila dijelom ove posjete.
>> VIŠE

April 2016

SEMINAR ''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI'' ODRŽAN U MOSTARU


Seminar ''Svjetski etos u školi'' u sklopu projekta ''Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno – obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini'' za Hercegovačko – neretvanski kanton je održan 09. i 10.04.2016. u Studentskom hotelu u Mostaru u organizaciji TPO Fondacije Sarajevo. Inkluzivnost, dijalog i bolja integracija svjetskog etosa u obrazovne programe su bile ključne teme ovog seminara.

>> VIŠE

April 2016

INTERDISCIPLINARNA UČIONICA "POLITIZIRANA SJEĆANJA"


Najavljujemo održavanje Inter- discplinarne učionice "Politizirana sjećanja" - borba za teritorij kolektivnog pamćenja u organizaciji TPO Fondacije Sarajevo i Odsjeka za b/h/s jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Učionice će biti organizirane i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj u toku 2016. godine u okviru PILAR programa, čiji je fokus na afirmaciji interdisciplinarnog pristupa u metodama učenja i istraživanja u društvenim i humanističkim disciplinama u svim oblicima društvenosti na prostoru bivše Jugoslavije. Prva u nizu učionica održat će se u Zenici u petak, 22.4.2016. godine u Muzeju Grada Zenice sa početkom u 11 sati..

>> VIŠE

April 2016

PRVI SEMINAR ''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI'' ODRŽAN U MOSTARU


Seminar ''Svjetski etos u školi'' u sklopu projekta ''Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini'' za Hercegovačko-neretvanski kanton je održan 02. i 03.04. 2016. u Studentskom hotelu u Mostaru. Tim TPO Fondacije u sastavu Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Anja Maksić je predstavio cjelokupni projekt i njegov značaj za multikulturalno bosansko- hercegovačko društvo.
>> VIŠE

Mart 2016

DRUGI SEMINAR "SVJETSKI ETOS U ŠKOLI" ODRŽAN U ZENICI


Drugi seminar "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održan je 19. i 20. 03. 2016. u Zenici u hotelu "Zenica". Nova grupa nastavnka/ca je imala priliku učiti o Svjetskom etosu i metodama kreiranja nastavnih jedinica u različitim predmetima društvenih i humanističkih znanosti od predavača/ca u sastavu: Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Anja Maksić
>> VIŠE

Mart 2016

RADIONICA "NIRA" U DRUŠTVU UČENIKA/CA TREĆE SARAJEVSKE GIMNAZIJE

16.03.2016. u prostorijama TPO Fondacije Sarajevo je održana radionica "Nira" u sklopu nastavka suradnje TPO Fondacije i srednjih škola Kantona Sarajevo. Ova suradnja je začeta u okviru pokretanja Inicijative ETOS koja je pak nastala kao rezultat dugogodišnjeg nastojanja TPO tima da otvori inkluzivan i dostupan prostor za dijalog, kritičko promišljanje i razmjenu informacija vezanih za problem lokalne i globalne zajednice. Prisutne je pozdravila program direktorica TPO Fondacije Zilka Spahić-Šiljak, a voditeljica radionice je bila Monja Šuta-Hibert. Fokus rada je bio usmjeren na oblasti omladinskog aktivizmu i korištenju stripa u obrazovne svrhe.

>> VIŠE

Mart 2016

PRVI SEMINAR "SVJETSKI ETOS U ŠKOLI" ODRŽAN U ZENICI


Prvi seminar "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održan je 12. i 13. 03. 2016. u Zenici u hotelu "Zenica". Stručni tim TPO Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Anja Maksić – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa i njegovu važnost u promociji i življenju univerzalnih vrijednosti, te radili na demonstraciji dvostrukih sati.
>> VIŠE

Mart 2016

ZAŠTO FEMINIZAM? - NA PORTALU "TAČNO.NET"

 

Mart 2016

SEMINAR: MEĐUNARODNI DAN ŽENA – ZAŠTO FEMINIZAM?06.03.2016. U povodu Međunarodnog dana žena, Omladinski forum Mostar u partnerstvu sa TPO Fondacijom upriličio je jednodnevni seminar na temu: Zašto feminizam? o kojoj su govorile Doc.dr. Zilka Spahić Šiljak i Doc.dr. Zlatiborka Popov-Momčinović. Domaćini seminara Nikola Vučić i Marko Vrljak okupili su mlade iz Mostara i studente/ice sa mostarskih univerziteta.
>> VIŠE

Februar 2016

RADIONICA "ŽENE ZA MIR I STABILNOST U LOKALNOJ ZAJEDNICI: PISANJE
PROJEKTNIH PRIJEDLOGA U SKLOPU UNSCR 1325"


19.02.2016. u Orašju je održana radionica „Žene za mir i stabilnost u lokalnoj zajednici: UNSCR 1325“ u sklopu projekta „Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“. Učesnice su bile žene iz tri općine Sjeverne BiH: Orašje, Domaljevac Šamac i Donji Žabari. Radionicu je otvorila Zilka Spahić-Šiljak, program direktorica TPO Fondacije Sarajevo s prezentacijom o načinima izrade projekata u svrhu mirovnog prosperiteta zajednica.
>> VIŠE

Februar 2016

INTERDISCIPLINARNA UČIONICA "POLITIZIRANA SJEĆANJA: BORBA ZA
TERITORIJ KOLEKTIVNOG PAMĆENJA"

TPO Fondacija i Univerzitet u Zenici planiraju održati interdisciplinarne učionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj u toku 2016.godine u okviru PILAR programa, čiji je fokus na afirmaciji interdisciplinarnog pristupa u metodama učenja i istraživanja u društvenim i humanističkim disciplinama u svim oblicima društvenosti na prostoru bivše Jugoslavije. Cilj ovakvog pristupa je izgradnja javnog dobra koje je sistematski urušavano preko dvadeset godina. Da bi se što bolje iskoristio ljudski kapital i resursi, posebno mladih, potrebno je osigurati kvalitetno znanje, vještine i kompetencije koje osposobljavaju ljude da unaprjeđuju vlastite živote i javno dobro kroz socijalnu uključenost svih kategorija stanovništva. Važan korak u tom procesu je dokidanje lažnih podjela između akademije i društvene zajednice i osiguravanje ravnopravnog pristupa obrazovanju za sve. U ovakvom pristupu okupljamo sve postojeće platforme i incijative koje su zainteresirane za zajednički rad na javnom dobru, kroz sljedeće programske teme: politike sjećanja i izgradnja društvene solidarnosti, istraživanje traume u svakodnevnom životu, kulturalna produkcija i svjedočenje traumi. >> VIŠE

Februar 2016

RADIONICA "ŽENE ZA MIR I STABILNOST U
LOKALNOJ ZAJEDNICI: UNSCR 1325"

05. i 06. februara 2016. TPO Fondacija je, u okviru projekta "Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici," održala dvodnevni seminar za žene iz tri općine Sjeverne BiH: Orašje, Domaljevac Šamac i Donji Žabari. Većina polaznica su učesnice programa za ekonomsko osnaživanje žena koje su pokrenule svoje male biznise ili proširuju postojeće, a uz to će dati doprinos izgradnji mira u svojoj zajednici. Dvodnevni seminar pod nazivom: ''Žene za mir i stabilnost u lokalnoj zajednici'': UNSCR 1325 imao je za cilj ohrabriti žene kroz mirovne inicijative, a pozivajuci se na UN rezoluciju 1325 o ženama, miru i sigunosti progovore o važnim pitanjima za svoje zajednice i da kroz zajednicki rad i razmjenu iznadu modele zagovaranja i promjena koje žele ostvariti. Seminar su vodile Zilka Spahic Šiljak iz TPO Fondacije i Radmila Žigic iz Lare Bijeljina. >> VIŠE

Decembar 2015

16 DANA AKTIVIZMA U ŠKOLAMA I NA FAKULTETIMA

U saradnji sa školama, Filozofskim fakultetima i Fakultetom političkih nauka iz tri kantona (Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog) TPO Fondacija je obilježila ovogodišnju međunarodnu kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja pod motom ''Zašto čekaš?''. Rodni stereotipi, visok stepen rodno zasnovanog nasilja i nasilja općenito, te kako se oduprijeti ovom negativnom društvenom trendu bile su samo neke od tema o kojima se raspravljalo. Tijekom šesnaest dana održane su brojne otvorene učionice u sklopu kojih su održane promocije publikacije ''Rodni stereotipi: zvuči poznato?'' kao i Živi vrijednosti aktivnosti koje podrazumijevaju radionice ''Zašto čekaš?'' za učenike/ce sedam partnerskih osnovnih i srednjih škola. Kampanja je okrunjena svečanim obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, odnosno izložbom najboljih radova pristiglih na konkurs ''Nastripaj nasilje'', te promocijom drugog izdanja stripa ''Nira'' i zbirke pripovijetki ''Nirini izazovi''. Tim povodom, preko stotinu prisutnih učenika i učenica zajedno sa nastavnicima i nastavnicama cjelokupnoj javnosti su poslali/e poruku: ''Prekinimo šutnju i prijavimo nasilje jer nas se tiče!'' >> VIŠE

Decembar 2015

OSLIKAVANJE MAJICA U PRVOJ BOŠNJAČKOJ GIMNAZIJI U SARAJEVU PORUKAMA NULTE TOLERANCIJE PREMA NASILJU

15. i 17.12.2015. u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu je održana radionica oslikavanja majica porukama nulte tolerancije prema nasilju. Radionica je rezultat međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" koju je tradicionalno TPO Fondacija i ove godine obilježila u suradnji sa svojim partnerima. Trud učenika i učenica Prve bošnjačke gimnazije, kao i kreativna ostvarenja u borbi protiv nasilja se mogu vidjeti na sljedećim fotografijama. >> VIŠE

Decembar 2015

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA U RUHU MAJICA SA PORUKAMA NULTE TOLERANCIJE PREMA NASILJU U ŽIVNICAMA I SARAJEVU

Na Međunarodni dan ljudskih prava (10.12.2015.) u Gimnaziji "Živinice" i Međunarodnoj školi Sarajevo uz potporu TPO Fondacije Sarajevo su održane aktivnosti oslikavanja majica koje nose poruke nulte tolerancije prema nasilju. Prezentacija o povijesti i nastanku Međunarodnog dana ljudskih prava je također održana ovim povodom u gimnaziji Živinice, a posebno su uradili i letke koji sadržavaju informacije o Međunarodnom danu ljudskih prava. Kako je izgledalo na samim radionicama oslikavanja majica i njenog šarenila u borbi protiv nasilja, pogledajte u nastavku. >> VIŠE

Decembar 2015

PROMOCIJA ZBIRKE PRIPOVIJETKI "NIRINI IZAZOVI" I DRUGOG IZDANJA STRIPA "NIRA" I IZLOŽBA RADOVA IZ KONKURSA "NASTRIPAJ NASILJE!"

10.12.2015. u suradnji sa Jevrejskom općinom u Sarajevu, TPO Fondacija Sarajevo je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava upriličila promociju zbirke pripovijetki "Nirini izazovi" i drugog izdanja stripa "Nira", kao i izložbu radova proizašlih iz konkursa "Nastripaj nasilje!", te proglašenje pobjednika. Promotori su bili autor i autorica tekstova u navedenim publikacijama, Pavle Kaunitz i Elma Softić-Kaunitz, Ferida Duraković, jedna od recenzentica i Neven Misaljević, jedan od autora crteža. >> VIDEO
>> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA oslikavanja majica u MeĐunarodnoj srednjoj Školi u Sarajevu

U Međunarodnoj srednjoj školi u Sarajevu je održana radionica oslikavanja majica nenasilnim porukama u sklopu međunarodne kampanje " 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" i radionica "Zažto čekaš" koju je TPO Fondacija organizirala u sklopu istoimene kampanje. Cilj cjelokupne kampanje je bio podizanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju i nasilju općenito, a kako je izgledala priprema majica s porukama protiv nasilja te rezultat iste možete pogledati u nastavku. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U SREDNJOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI "JEZERO" SARAJEVO

09.12.2015. u Srednjoj medicinskoj školi "Jezero" u Sarajevu, je održana radionica "Zašto čekaš?" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Radionicu su vodile projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert i Elvira Baručija. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA oslikavanja majica u SREBRENIKU

U Srebreniku je održana radionica oslikavanja majica nenasilnim porukama u sklopu međunarodne kampanje " 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" i radionica "Zažto čekaš" koju je TPO Fondacija organizirala u sklopu istoimene kampanje. Cilj cjelokupne kampanje je bio podizanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju i nasilju općenito, a kako je izgledala priprema majica s porukama protiv nasilja te rezultat iste možete pogledati u nastavku. >> VIŠE

Decembar 2015

POZIV NA PROMOCIJU zbirke pripovijetki "Nirini izazovi" i drugog izdanja stripa "Nira"

Drage/i prijateljice/i,

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava TPO Fondacija Sarajevo u suradnji sa Jevrejskom općinom Sarajevo vas poziva na promociju zbirke pripovijetki "Nirini izazovi" i drugog izdanja stripa "Nira", kao i izložbu radova nastalih iz konkursa "Nastripaj nasilje!".
Promocija će se održati 10.12.2015. u prostorijama Jevrejske općine Sarajevo s početkom u 14 sati.

Knjiga "Nirini izazovi", kao i strip "Nira" predstavljaju zbirku pripovijetki koje nam pružaju uvid u uzbudljive avanture mlade i angažirane novinarke Nire. Nira je multidimenzionalna i otvorena srca. Solidarnost je temelj njene ličnosti, a akcija ono na što nas ona potiče vlastitim djelovanjem. Na promociji će govoriti autor i autorica zbirke pripovijedaka i stripa, Pavle Kaunitz i Elma Softić-Kaunitz, te Neven Misaljević, jedan od autora crteža. Ujedno će biti upriličeno proglašenje najboljih stripova proizašlih iz konkursa "Nastripaj nasilje!" i dodjela prigodnih nagrada.

Radujemo se vašem dolasku!
TPO tim

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U Prvoj boŠnjaČkoj gimnaziji, Sarajevo

08.12.2015 u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, Sarajevo je održana radionica "Zašto čekaš?" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Radionicu su vodile projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U MeĐunarodnoj srednjoj Školi, Sarajevo

07.12.2015. u Međunarodnoj srednjoj školi, Sarajevo je održana radionica "Zašto čekaš?" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Radionicu su vodile projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U PODLUGOVIMA

01.12.2015. u Podlugovima, u JU OŠ " Podlugovi" je održana radionica "Zašto čekaš?" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Radionicu su vodile projektne asistentice TPO Fondacije, Elvira Baručija i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U NOVOM ŠEHERU

01.12.2015. u Novom Šeheru, u JU OŠ "Novi Šeher" je održana radionica "Zašto čekaš?" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Radionicu su vodile projektne asistentice TPO Fondacije, Elvira Baručija i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

PROMOCIJA PUBLIKACIJE "Rodni stereotipi: Zvuči poznato?" U ZENICI

01.12.2015. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici je upriličena promocija publikacije "Rodni stereotipi: Zvuči poznato?", izložba stripova iz edicije "Bauk FemiNauk", te performans "Presijeci" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Promotori su ovoga puta bili dekan Filozofskog fakulteta prof.dr. Damir Kukić, koji je ujedno i jedan od recenzenata doc.dr. Edisa Gazetić, Lamija Begagić, jedna od koautorica ove publikacije. >> VIŠE

Decembar 2015

PROMOCIJA PUBLIKACIJE "Rodni stereotipi: ZvuČi poznato?" U TUZLI

02.12.2015. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli je bila upriličena promocija publikacije "Rodni stereotipi:Zvuči poznato?", izložba stripova iz edicije "Bauk FemiNauk", te performans "Presijeci" koji su izvele glumice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Promotorice su bile profesorica Jasmina Husanović sa Filozofskog fakulteta i Monja Šuta-Hibert, urednica ove publikacije. >> VIŠE

Novembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U Živinicama

30.11.2015. u Gimnaziji Živinice je održana radionica "Zašto čekaš?" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Radionicu su vodile projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Novembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U SREBRENIKU

27. 11. '15 u Srebreniku je održana radionica "Zašto čekaš?" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Radionicu su radile Monja Šuta- Hibert i Elvira Baručija, projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije. Mladi su ovom prilikom mogli čuti što se podrazumijeva pod pojmom "nasilje" i kako imati nultu toleranciju za isto. Kroz segmente psiho-drame su mogli osjetiti kako se žrtva nasilja osjeća i s čim se sve suočava (stid, stigma, nerazumijevanje okoline, nedovoljna podrška, strah, itd.) >> VIŠE

Novembar 2015

Promocija publikacije: "Rodni stereotipi: ZvuČi poznato?" Sarajevo


TPO Fondacija, Sarajevo je organizovala promociju publikacije "Rodni stereotipi: Zvuči poznato?" u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Promocija je održana u prostorijama Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, 26.11.2015 u 12 sati u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".


>> VIŠE

Novembar 2015

16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

Novembar 2015

BOSANSKOHERCEGOVAČKA LJETNA ŠKOLA 2016: DEMITOLOGIZACIJA NACIJA I IDENTITETA - BOSNA I HERCEGOVINA U EUROPSKOM SREDNJEM VIJEKU

TPO Fondacija u suradnji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Zenici i Univerzitetom Regensburg organizira Ljetnu školu (15.-19.07.2016.) koja će se održati na Univerzitetu u Zenici, Bosna i Hercegovina. Cilj programa je poticanje na razmišljanje kako srednjovjekovni mitovi o identitetu i pripadnosti utječu na diskurs suvremene izgradnje nacija i nacionalnog identiteta. Kroz predstavljanje novih arhivskih materijala nastoje se demitologizirati aspekti bosanskohercegovačke historiografije koja predstavlja problem za izgradnju mira i utemeljenje inkluzivnijeg obrazovnog sustava. >> DEU >> BHS

Novembar 2015

Dvodnevni trening "Lični i profesionalni razvoj" održan u Tuzli

Dvodnevni trening "Lični i profesionalni razvoj" u sklopu projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i komunikaciju" (IKDE) koji provodi TPO Fondacija, a održao se 07. i 08.11.2015. u Tuzli u organizaciji Unije studenata iz Tuzle i TPO Fondacije Sarajevo. Na treningu su sudjelovali studenti Medicinskog i Filozofskog fakulteta u Tuzli, a voditeljice treninga su bile prof.dr. Amra Delić i gospođa Džejna Bajramović, izvršna marketing direktorica Fabrike duhana Sarajevo. >> VIŠE

Novembar 2015

TREĆI TRENING MOJA POSLOVNA IDEJA, MOJA ŠANSA

TPO fondacija je organizirala treći trening u okviru projekta "Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici", koji se realizuje uz pomoć Ambasade kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini. Trening je organiziran 06. i 07. 11. 2015. u Orašju, uz pomoć koordinatorica iz Orašja, Mandice Živković i Eldine Hećimović-Kukljević. Glavna predavačica, direktorica kompanije Faveda i predsjednica Asocijacije poduzetnica u BiH, Aida Zubčević, je razgovarala sa učesnicama o pokretanju obrta, pisanju biznis plana, važnosti umrežavanja žena, kao i o važnim smjernicama koje je bitno poznavati pri izgradnji održivog biznisa. >> VIŠE